Menu
 

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 49%

  • Autors:  LETA
Ilustrācija - "Latvenergo" Ilustrācija - "Latvenergo"

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga par 49% un bija 130,85 eiro par megavatstundu (MWh), informēja AS "Latvenergo" pārstāvji.

Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Visās Baltijas valstīs nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 130,85 eiro par MWh, kas vienoti pieauga par 49%, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas cenas pieaugumu Baltijā noteica plānots elektroenerģijas pārvades sistēmas starpsavienojuma "NordBalt" atslēgums. Tas darbību atsāka 29.oktobrī.

Vienlaikus "Nord Pool" sistēmas nedēļas vidējā cena kāpa 2,7 reizes, sasniedzot vidēji 60,20 eiro par MWh.

Aizvadītajā nedēļā "Nord Pool" sistēmas cenas pieaugumu galvenokārt veicināja Ziemeļvalstu vēja izstrādes kritums par 41%. Turklāt nokrišņu daudzums Ziemeļvalstīs, kas bija zemāks par normu, bija lūzuma punkts, kas pirmo reizi vairāku nedēļu laikā noteica hidrorezervuāru aizpildījuma līmeņa samazinājumu, lai arī tas joprojām saglabājas nedaudz virs normas.

"Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 8617 gigavatstundas (GWh), un izstrādes apjomi - 8976 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 5% līdz 549 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 1% lielāks nekā nedēļu iepriekš, un tika patērētas 132 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga straujāk - par 9% līdz 172 GWh. Lietuvā elektroenerģijas patēriņš bija 245 GWh jeb par 3% lielāks, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs strauji pieauga par 19%, un kopā tika saražota 321 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrādes apjoms kāpa par 82% līdz 107 GWh. Igaunijā izstrāde pieauga par 15% līdz 89 GWh. Tikmēr Lietuvā elektroenerģijas ražošana bija par 6% zemāka nekā nedēļu iepriekš jeb 125 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 81%, Igaunijā - 51%, bet Lietuvā - 51%. Baltijas valstīs tika saražoti 58% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.