Menu
 

Eksperte: Trešdaļa vecāku nav runājuši ar bērniem par drošību internetā Apriņķis.lv

  • Autors:  Maija Katkovska, Latvijas Drošāka interneta centra (drossinternets.lv) vadītāja
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Arvien vairāk bērnu vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem lieto digitālās ierīces, tomēr 38% vecāku ar saviem bērniem šajā vecumposmā vēl nav runājuši par digitālo drošību, liecina “Tet” aptauja*. Vairums vecāku uzskata, ka tieši šis ir īstais vecums, kad sākt runāt par drošu interneta lietošanu.

Pusei bērnu vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem pieder kāda digitālā ierīce

Aptaujā noskaidrots, ka pēdējā gada laikā ir pieaugusi viedtālruņu lietošana četrus līdz septiņus gadus vecu bērnu vidū – pērn 58% aptaujas dalībnieku norādīja, ka viņu bērni lieto skārienjutīgos telefonus, savukārt šogad tie ir jau 62%. Televizoru skatās nemainīgi 79% bērnu, bet planšetes lieto 43%. Turklāt pusei bērnu šajā vecumā pašiem pieder kāda digitālā ierīce, piemēram, 36% ir savs viedtālrunis, bet 21% – sava planšete.

83% vecāku norāda, ka viņu bērniem mājās ir pieejams internets un visbiežāk viņi to izmanto, lai skatītos bērnu raidījumus, filmas un seriālus (60%), dažādus video (55%) un spēlētu spēles (51%). Vecākiem jāsaprot, ka nereti video platformās bērni redzēs pieaugušajiem paredzētu saturu, kas bērnam var būt nepiemērots vai pat kaitīgs. Tāpat arī spēļu platformās bērni var saskarties, piemēram, ar rupjas valodas lietošanu, vardarbību vai apreibinošu vielu reklāmām. Spēļu platformas mēdz izmantot arī bērnu pavedinātāji, čatā uzrunājot nepilngadīgos un solot dažādus labumus, lai izvilinātu no bērna kailfoto. Jo vairāk laika bērns vienatnē pavada internetā, jo lielāki riski.

Vecāki apzinās riskus, bet daudzi par to nerunā

Lai gan ir dažādas iespējas, kā vecāki var kontrolēt un ierobežot bērniem pieejamo saturu viedierīcēs, bērni nereti ātri vien atrod veidus, kā šos ierobežojumus apiet, tādā veidā, iespējams, saskaroties ar iepriekšminētajiem riskiem. To apzinās arī vecāki: 68% aptaujas dalībnieku uzskata, ka bērnu drošība internetā ir apdraudēta, un 81% piekrīt, ka ir būtiski arī publiski runāt par bērnu digitālo drošību. Vienlaikus 38% vecāku atzīst, ka vēl nav ar bērniem runājuši par drošu interneta lietošanu.

Visbiežāk vecāki nepārrunā ar bērniem drošas interneta izmantošanas pamatnoteikumus laika trūkuma vai nepietiekamo zināšanu dēļ. Tomēr jau tajā brīdī, kad vecāks iedod trīsgadniekam savu viedtālruni, lai bērns tur skatās filmiņas, ir jāatceras, ka interneta algoritms “domā”, ka ierīci joprojām lieto pieaugušais, tātad var gadīties, ka starp izglītojošiem un jaukiem speciāli bērnam atlasītiem video tomēr parādīsies arī tāds saturs, kas paredzēts tikai pieaugušajiem. Tāpēc vecākiem ir jāvelta tās dažas minūtes sava laika, pārrunājot kaut vai to, kā bērnam rīkoties, ja viņš pēkšņi redz video, kas viņu satrauc.

Informācija bērnam jāsniedz atbilstoši viņa vecumam un interesēm

Pārliecinošs vairākums jeb 68% vecāku uzskata, ka tieši četru līdz septiņu gadu vecumā ir īstais laiks sākt runāt ar bērniem par interneta drošības jautājumiem. Jo agrāk vecāki sāks ar bērniem runāt par drošību internetā, jo lielāka iespējamība, ka bērns augs par gudru un apdomīgu interneta lietotāju. “Kaliet dzelzi”, kamēr bērns vēl mazs un ieklausās vecākos!

Informācija bērnam ir jāsniedz atbilstoši viņa vecumam, interesēm un aktivitātēm internetā. Ja bērns tikai skatās citu radītu saturu, tad jārunā par to, ka nevar visam ticēt, kā jārīkojas, ja saturs ir nepatīkams vai pat pretlikumīgs. Ja bērns arī pats ievieto saturu un sazinās ar citiem, tad jārunā par privātumu, par saziņu ar nepazīstamām personām, par cieņpilnu attieksmi citam pret citu un par rīcību problēmu gadījumos.

* Aptauju pēc “Tet” pasūtījuma 2023.gadā veica pētījumu kompānija “Norstat”, izjautājot 500 vecākus, kuriem ir bērni vecumā no četriem līdz septiņiem gadiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.