Menu
 

Aptauja: Pieaug iedzīvotāju nedrošība par publisku vietu apmeklēšanu Apriņķis.lv

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Ja septembrī par publisku vietu apmeklēšanu droši jutās 61% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, tad šobrīd šādu cilvēku īpatsvars sarucis līdz 46%, secināts jaunākajā "Benu aptiekas Stresa termometra" aptaujā, kuru veica kompānija "Gemius", aptaujājot vairāk nekā 3100 cilvēkus.

Salīdzinājumā ar septembri šobrīd iedzīvotāji nedaudz drošāk jūtas saistībā ar ceļošanu uz ārzemēm. Kopš septembra šis rādītājs ir audzis par diviem procentpunktiem, un patlaban 42% respondentu norādījuši, ka jūtas saistībā ar ceļošanu uz ārzemēm.

Saistībā ar publisku vietu apmeklēšanu nedrošību šobrīd izjūt 49%, no kuriem 9% atbildējuši, ka jūtas pilnīgi nedroši, kamēr 40% - drīzāk nedroši. Vēl 5% aptaujāto konkrētu viedokli sniegt nevarēja. Savukārt septembrī nedrošību izjuta šajā sakarā izjuta 32% respondentu, no kuriem 6% jutās pilnīgi nedroši, kamēr 26% - drīzāk nedroši.

Analizējot datus pēc respondentu dzimuma, autori secinājuši, ka ievērojami lielāku nedrošību par ceļošanu izjūt sievietes. Vīriešu vidū ceļot uz ārzemēm droši jūtas 47%, kamēr sieviešu vidū šis rādītājs ir 38%. Attiecīgi nedrošību par ceļošanu uz ārzemēm izjūt 49% sieviešu (22% - pilnīgi nedroši, 27% - drīzāk nedroši) un 33% vīriešu, no kuriem 12% jūtas pilnīgi nedroši, bet 21% - drīzāk nedroši.

Arī saistībā ar publisku vietu apmeklēšanu lielāku nedrošību izjūt sievietes. Vīriešu vidū par publiskas vietu apmeklēšanu droši jūtas 54% aptaujāto, kamēr sievietēm šis rādītājs ir 39%, bet nedrošības sajūta pirms publisku vietu apmeklēšanas saglabājas attiecīgi 40% vīriešu un 56% sieviešu.

Raugoties uz datiem pēc ģimenē lietotās sarunvalodas, aptaujas autori secinājuši, ka latviešu vidū par došanos uz ārvalstīm ir droši 43%, kamēr krievvalodīgo vidū šis rādītājs ir 38%. Taču nedrošību par šo izjūt 42% latviešu un 35% krievvalodīgo.

Saistībā ar publisku vietu apmeklēšanu krietni drošāk jūtas latvieši - viņu vidū par šo aspektu droši jūtas 46% respondentu, kamēr starp krievvalodīgajiem šis rādītājs ir 47%. Attiecīgi nedrošību par publisku vietu apmeklēšanu izjūt 49% latviešu un 50% krievvalodīgo.

Salīdzinājumā ar septembri nedrošības līmenis par publisku vietu apmeklēšanu abās grupās ir būtiski pieaudzis, jo septembrī saistībā ar šo aspektu droši jutās 64% latviešu un 36% krievvalodīgo. Tādējādi nedrošību par publisku vietu apmeklēšanu izjuta 30% latviešu un 49% krievvalodīgo.

Aptauja veikta sadarbībā ar interneta pētījumu kompāniju "Gemius", aptaujājot 3109 respondentus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.