Menu
 

Vēsturniece: Karš Ukrainā maina attieksmi pret cilvēku

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte Foto - Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte

Karš Ukrainā maina attieksmi pret cilvēku un cilvēktiesībām, šodien Latvijas Okupācijas muzeja rīkotajā tiešsaistes seminārā "16.marta tradīcija" sacīja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes profesore Vita Zelče.

Viņa skaidroja, ka karš Ukrainā mainīs daudz, un jau pašlaik karš parāda, cik trausls un nevērtīgs ir cilvēks, ja miera laiks pārtop karā.

Eiropas pamatvērtības ir demokrātija un brīvība, kā arī cilvēktiesības. No šī brīža Eiropas vēstures uztvere balstās tieši cilvēktiesību principā, un cilvēktiesībās svarīgs ir pāridarījums ikvienam cilvēkam, pauda Zelče.

Cilvēktiesību pārkāpums, pirmkārt, ir okupācija un totalitārisms, un pašreizējā Ukrainas situācija apliecina, kas ir totalitārisms, sacīja vēsturniece.

Diskutējot par šī brīža Ukrainas situāciju un 16.martu, Latviešu leģionāru piemiņas dienu, Zelče uzsvēra, ka paaudzei, kas piedzīvojusi leģionu, karš nebeidzās.

Viņa skaidroja, ka karš nebeidzās arī tiem, kas bija iesaukti sarkanajā armijā. "Mans tēvs 16 gadu vecumā kļuva par invalīdu, un no padomju puses atalgojums bija divas šķīstošās kafijas bundžas," sacīja vēsturniece.

"Daugavas Vanagu" pārstāvis Aivars Sinka seminārā pauda uzskatu, ka joprojām tiek turpināta Otrā pasaules kara cīņa. "Nesaprotu, kāpēc ir jākaro, es piedzimu 15 gadus pēc Otrā pasaules kara beigām, un tagad man ir 62 gadi, un mēs joprojām cīnāmies par Otro pasaules karu," skaidroja Sinka.

16.marta piemiņas dienas kontekstā viņš rosina sadarboties ar citam valstīm, kā Poliju, lai atgūtu kritušo karavīru mirstīgās atliekas.

Sinka arī akcentēja, ka trūkst kopēju piemiņas vietu, un pauda viedokli, ka leģionāru piemiņu būtu pareizāk atzīmēt 17.martā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.