Menu
 

Brīvdabas muzejā aplūkojams Jūrmalas goda tērpa paraugs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - jurmala.lv, video - "Jūrmalas amatnīca" Foto - jurmala.lv, video - "Jūrmalas amatnīca"

Jūrmalas Brīvdabas muzejā apskatāms pagājušajā gadā tapušā Jūrmalas goda tērpa paraugs. Goda tērpa veidotāji aicina jūrmalniekus uz tērpa darināšanas meistarklasēm, lai gūtu iedvesmu un iemaņas sava goda tērpa veidošanai.

Pašvaldībā pavēstīja, ka sava tradicionālā tautastērpa Jūrmalai vēsturiski nav bijis, tādēļ, pētot tautastērpu valkāšanas tradīcijas Rīgas un Jūrmalas apkārtnē, radīts etnogrāfisko tērpu veidošanas paraugos balstīts, Jūrmalai piederīgs goda tērps.

Goda tērpa izveide ir jūrmalnieku – dziesmu un deju svētku kustības dalībnieku – sen lolota iecere. Jūrmalas dziedātāji, dejotāji un folkloristi iesaistījās arī tērpa koncepta izstrādē, audējas, rokdarbnieces un citu amatu meistares piedalījās tērpa darināšanā.

Jūrmalas goda tērpa krāsu paletē ir jūras un upes ūdeņu toņi, priežu skuju zaļums, Ķemeru purva dzērveņu sārtais mirdzums, dzintara un saules spožums un arī liedaga smilšu toņi.

Sieviešu goda tērpu veido balts lina krekls, zaļš ņieburs un zila jaka ar sudrabotām podziņām, vilnas brunči svītru rakstā un tērpam pieskaņots lielais plecu lakats. Kājās velkamas gluda adījuma baltas vai rakstainas pusgarās zeķes un melnas kurpes. Ap pleciem sievas var aplikt greznu zīda vai smalkvilnas lakatu. Galvas rota – košs zīda lakats sievām un sasienams zīļu vainags ar līkloča rakstu meitām. Sievas var rotāties ar dzintara krellēm vai sudraba krekla saktiņām.

Vīru tērpu veido zilas garās bikses, tumšzili pusgarie svārki, balts lina krekls, gaišas krāsas svītraina divrindu pogājuma veste un melni ādas zābaki. Tērpu papildina zīda kakla lakatiņš, cepure un ādas josta ar kaltu sprādzi svārku apjošanai.

Ir sācies tērpa “iedzīvināšanas” posms. Jūrmalnieki aicināti veidot tērpu, kas apliecina piederību savai pilsētai. Projekta “Jūrmalas goda tērps katram jūrmalniekam” aktivitātes palīdzēs uzsākt tērpa veidošanu, darinot to daļēji vai pilnībā pašiem, vai arī paļaujoties uz meistaru prasmēm.

Sākot no 4. maija līdz jūnijam “Jūrmalas Amatnīcas” Facebook lapā un Youtube kanālā tiks publicēti pieci video materiāli – informatīvs video, kurā tērpa veidotāji iepazīstina ar goda tērpa tapšanas gaitu, krekla šūšanas meistarklase amatnieces Sarmītes Sedliņas vadībā, pērļu vainaga un rakstaino zeķu darināšana meistares Daces Starkas vadībā, kā arī izmēru noņemšana un piegrieztnes veidošana sievas jakai un ņieburam, vīra biksēm, garajiem svārkiem un vestei kopā ar šuvēju Saivu Unguri.

Projektu “Jūrmalas goda tērps katram jūrmalniekam” ar Jūrmalas valstspilsētas atbalstu “Līdzfinansēto iniciatīvas projektu konkursa” ietvaros īsteno biedrība “Asne”.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.