Menu
 

Aptauja: 32% ir negatīva attieksme pret zīmoliem un uzņēmumiem, kas neieņem nostāju Ukrainas kara jautājumā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - www.pexels.com Foto - www.pexels.com

32% Latvijas iedzīvotāju ir negatīva vai drīzāk negatīva attieksme pret zīmoliem un uzņēmumiem, kas savā komunikācijā neizrāda nekādu nostāju par karu Ukrainā, savukārt 30% attieksme ir pozitīva vai drīzāk pozitīva, liecina mārketinga aģentūras "BSMS" un pētījumu kompānijas "Norstat Latvija" īstenotā aptauja par komunikāciju Ukrainas kara laikā. Vienlaikus 39% nav viennozīmīga viedokļa šajā jautājumā un savu attieksmi ir grūti formulēt, informē "BSMS" pārstāvji.

Aptaujā atbildot uz jautājumu, vai iedzīvotājiem kopumā ir svarīgi, ka uzņēmumi un zīmoli Latvijā savā ikdienas komunikācijā sociālajos tīklos komunicē par karu Ukrainā, 33% respondenti norāda, ka jā, savukārt 38% tas nav svarīgi. Vēl 29% atzīst, ka ir grūti pateikt. Interesanti, ka satura veidotāju jeb influenceru komunikācijā iedzīvotājiem ir mazāk svarīgi, lai viņi savā ikdienas komunikācijā runātu par karu Ukrainā, - 47% respondentu tas nav svarīgi, savukārt 26% - ir. Tikmēr 27% ir grūti pateikt, vai influenceriem būtu jāveido saturs par notiekošo Ukrainā.

Raksturojot informāciju, kas tiek sagaidīta no uzņēmumiem un zīmoliem laikā, kad Ukrainā notiek karš, piektdaļa respondentu norāda, ka sagaida gan atspoguļojumu Ukrainā, gan zīmola aktualitātes. Vēl 15% no uzņēmumiem un zīmoliem gaida jaunumus tikai par zīmola aktualitātēm, bet tik pat - 15% - zīmolam pielāgotas ziņas par esošo situāciju, savukārt 13% Ukrainas kara kontekstā no uzņēmumu un zīmolu puses svarīgas ziņas par palīdzību un notiekošo Ukrainā, par aptaujas rezultātiem vēsta "BSMS" pārstāvji.

Par komunikāciju Ukrainas kara laikā un aptaujā secināto "BSMS" podkāsta "Tirgziņu tērzes" 66.epizodē "Komunikācija sociālajos tīklos Ukrainas kara laikā" runāja komunikācijas ekspertes Inta Buša, "BSMS" vadītāja, Linda Kalniņa, "B-studio" ("BSMS") vadītāja, Paula Roze, "Polhem PR Latvia" vadītāja, un Inga Galkina, sabiedrisko attiecību aģentūras "Repute" vadītāja un partnere. I.Buša norāda, ka aptaujas rezultāti ilustrē gan viedokļu dažādību, gan arī izteiktu neziņu, jo teju katrā jautājumā trešdaļai no aptaujas dalībniekiem nebija viennozīmīga viedokļa.

"Aptauja tika īstenota maijā un, ļoti iespējams, jau vairākus mēnešus pēc Krievijas izvērstā plaša mēroga kara, mēs esam izgājuši noteiktu apli gan emociju, gan arī informācijas aprites ziņā, sabiedrībai, cerams, nonākot pie secinājumiem, kuri pārbaudītie informatīvie avoti par karu Ukrainā būtu jāizmanto. Vienlaikus aptaujas dati rāda, ka zīmoli un uzņēmumi nevar atļauties ignorēt joprojām notiekošo karu un tā radīto noskaņojumu sabiedrībā. Ir svarīgi izšķirties par savām vērtībām un iekustināt vērtību aizstāvībai to sabiedrības daļu, kuri svārstās vai ir apmulsuši no notiekošā. Nekas vēl nav beidzies," komentē I.Buša.

"Es stingri pievienojos nostājai, ka Ukrainas kara kontekstā nav mazu vai lielu influenceru," norāda P.Roze. "Mēs visi, kuri lieto sociālos tīklus, šobrīd esam vai varam būt influenceri, viedokļu līderi. Būtiska ir dalība, drosme, spēja atklāti komunicēt, paust viedokli un šobrīd neviens viedoklis nav mazsvarīgs - tie visi veido būtisku viedokļu kopumu. Lielajiem satura veidotājiem un viedokļu līderiem ir zināma atbildība par jebkuru viedokli, ko viņi pauž sociālajos tīklos, un šī tēma nenoliedzami prasa drosmi atklāti pateikt, kāda ir viņu nostāja. Arī komerczīmolu darbā ir vērojama tendence sadarbībām izvēlēties satura veidotājus, kuri ir pauduši atklātu un skaidri saprotamu vēstījumu, ka viņi ir pret Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā, jo citādi var tikt ietekmēta arī pašu zīmolu reputācija. Karš Ukrainā ir situācija, kurā katram ir iespēja būt daļai no digitālās armijas, parādot savu mugurkaulu, tāpēc tas nenoliedzami būs svarīgi, līdz karš Ukrainā nebūs beidzies. Svarīgi ir saprast, ka šis nav jautājums par politiku, bet gan par sociālo atbildību, kas ir būtiska mums visiem."

Tikmēr I.Galkina uzsver, ka šī ir cīņa par vērtībām un ikvienam zīmolam un uzņēmumam, ņemot vērā savu profilu, ir jājūt sabiedrības noskaņojums un konteksts, lai būtu starp pārmaiņu veidotājiem. "Protams, sabiedrība negaida, lai zīmoli kļūtu par militārajiem ekspertiem. Sabiedrība negaida, lai zīmoli publiski pārmērīgi aizrautos ar labo darbu popularizēšanu, jo arī par tiem var komunicēt ļoti dažādi - informatīvi, kur labos darbus veikt, vai tikai sevi slavējot. Tomēr gribu uzsvērt, ka neatkarīgi no zīmola nozares vai influencera stāja, mugurkauls un nenogurstoša vērtību aizstāvība ir mūsu kopīgā misija. Sagurums būtu mūsu vājums, tāpēc ikvienam zīmolam ir jāatrod savs veids, kā ilgtermiņā turpināt dienaskārtībā uzturēt jautājumu par cilvēku tiesībām dzīvot brīvā valstī," uzsver I.Galkina.

Mārketinga aģentūras "BSMS" un "Norstat Latvija" īstenotajā sabiedrības aptaujā par komunikāciju Ukrainas kara laikā šī gada maijā piedalījušies 1000 respondentu, vēsta "BSMS" pārstāvji.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.