Menu
 

Pētījums: 24% bērnu saskaras ar redzes problēmām tuvumā

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Reina Iesaliņa Foto - Reina Iesaliņa

53% bērnu pirms skolas gaitu uzsākšanas nav veikta redzes pārbaude pie speciālista, savukārt trešdaļa vecāku jeb 34% uzskata, ka, ja bērnam būs redzes problēmas, viņš par tām pateiks pats. Tas noskaidrots vecāku aptaujā, kas veikta acu aprūpes uzņēmuma “OC Vision” realizētās kampaņas “Redzi, redzi, saredzi” ietvaros.

Kampaņas “Redzi, redzi, saredzi” mērķis ir veicināt rūpes par bērnu redzi, kā arī veselības nozares speciālistu, vecāku un pedagogu savstarpējo sadarbību. Pilotpētījuma norise tika aizvadīta divās daļās – praktisks pētījums skolās un vecāku aptauja. Veicot redzes skrīningu vairāk nekā 500 bērnu no Rīgas, Pierīgas un reģionu skolām, secināts, ka 54% bērnu vismaz viena redzes funkcija neatbilst normai, bet 15% divas funkcijas. Savukārt no tiem 24% neatbilst vismaz viena no tuvuma redzes funkcijām, kas nodrošina labu redzes komfortu veicot tuvuma darbus, piemēram, rakstot un lasot.

Lai noskaidrotu vecāku zināšanas par redzes veselības jautājumiem, tika aptaujāti vairāk nekā 700 vecāku, kuriem ir pirmsskolas un skolas vecuma bērni. No visiem aptaujātajiem vecākiem, 25% atzina, ka viņu bērniem ir redzes problēmas. Aptaujas ietvaros tika noskaidrots, ka 80% vecāku uzskata, ka redzes problēmas var veicināt sekmju pasliktināšanos skolā, un gandrīz puse jeb 47% domā, ka bērnus briļļu lietošanas dēļ izsmej un pazemo.

Taču satraucoši ir rezultāti par to, ka trešdaļa no vecākiem paļaujas uz to, ka, ja bērnam būs redzes problēmas, viņš par to noteikti sūdzēsies. Šis pieņēmums ir nepareizs, jo bērns no savas pieredzes nemaz nezina, ka var redzēt savādāk, tāpēc viņi nesapratīs, ka ir problēmas, norāda pētījuma autori.

“Pēdējo gadu laikā arvien vairāk viedierīces ir pārņēmušas cilvēku ikdienu. Taču, ja radinām bērnus pie tām jau no maza vecuma, jārēķinās, ka tas var atstāt būtisku ietekmi uz viņu redzes veselību. Tieši tāpēc, modernas sabiedrības ietvaros redzes veselības jautājumiem vajadzētu piešķirt daudz lielāku lomu. Uzsākot skolas gaitas, bērnu acis saskaras ar pastiprinātu slodzi tuvumā, jo daudz tiek pavadīts laiks lasot, pildot darba burtnīcas, zīmējot. Ar laiku tas var būt iemesls, kāpēc rodas redzes izmaiņas un bērniem tiek apgrūtināts mācību process – ir grūtāk koncentrēties stundām, viņi kļūst izklaidīgāki un pat saskarties ar galvassāpēm,” norādījusi kampaņas “Redzi, redzi, saredzi” iniciatore Marta Siliniece.

“Mūsu pētījumā 45% vecāku atzīst, ka viņu bērni pie viedierīcēm pavada vairāk nekā 2 stundas dienā. 4% no šiem vecākiem atbildēja, ka pat nezina, cik daudz laika atvase pavada pie viedierīcēm. Tāpēc, realizējot šo kampaņu, ceram, ka spēsim pievērst lielāku vecāku un pedagogu uzmanību tam, lai kopīgiem spēkiem spētu nodrošināt patīkamu skolas pieredzi un labsajūtu, savlaicīgi pamanot un novēršot redzes problēmas bērniem.”

Viņu papildina pētījumu aģentūras “Forta Research” pārstāve Linda Ezera: “Sekojot līdzi bērnu redzes veselībai, protams, nozīmīga loma ir vecāku zināšanām un iesaistei. Apkopojot datus tika secināts, ka 47% vecāku uzskata, ka bērnus briļļu lietošanas dēļ izsmej un pazemo. Šāds pieņēmums vecākiem var veidoties tāpēc, ka iespējams paši skolas laikā ir redzējuši līdzīgu pieredzi. Protams, nevar izslēgt, ka šādi gadījumi patiešām notiek, par ko liecina, ka 34% aptaujāto jauniešu to atzina par problēmu. Tomēr varam teikt, ka mūsdienās brilles no absolūta redzes korekcijas līdzekļa tomēr transformējas arī zināmā aksesuāra formātā, ar kuru papildināt savu vizuālo tēlu.”

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.