Menu
 

Aicina ziedot asinis bērniem ar hematoonkoloģiskām saslimšanām

  • Autors:  LETA
Foto - VADC Foto - VADC

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) sadarbībā ar mājokļu attīstītāju "Bonava Latvija" un "Luminor Bank" 26.oktobrī aicina ikvienu pievienoties asins ziedošanas kampaņai, sniedzot palīdzību Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļas pacientiem - bērniem ar dažādām labdabīgām asins saslimšanām un ļaundabīgām vēža formām, informēja VADC pārstāvji.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Hematoonkoloģijas nodaļā ārstējas bērni gan ar labdabīgām, gan ļaundabīgām asinsrades un citām onkoloģiskām saslimšanām. Gadā tie ir 50-60 bērnu, kuriem tiek diagnosticēta kāda no šīm slimībām. Pašlaik nodaļā ārstējas vairāk nekā 20 bērnu, to skaitā ir gan četrus mēnešus veci zīdaiņi, gan jaunieši vecumā līdz 18 gadiem. Šo bērnu ārstēšanās var ilgt pat divus gadus. 

Slimība un arī specifiskā ārstēšana pacientiem nereti izraisa kaulu smadzeņu nomākumu, kas savukārt izraisa anēmiju un trombocitopēniju (zems asins šūnu skaits). Tādējādi saslimušajiem var rasties veselības problēmas, kuru ārstēšana tiek veikta ar asins komponentu pārliešanu. Tā ir procedūra, kuras laikā bērns saņem veselas personas asins šūnas.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas hemotoonkoloģijas virsārste Santa Kursīte skaidro, ka bērni ar onkoloģiskām saslimšanām izveseļojas vairāk nekā 70% gadījumu, taču ārstēšana ir garš un sarežģīts process, kas prasa būtiskus resursus un atbalstu. Asins komponentu pieejamībai ārstniecības procesā ir izšķiroši svarīga loma ārstēšanas procesa veiksmīgā norisē, un tā nav iespējama bez sabiedrības iesaistīšanās.

Reaģējot uz kritisko situāciju ar asins krājuma rezervēm, VADC, mājokļu attīstītājs "Bonava Latvija" un "Luminor Bank" 26.oktobrī no plkst.10 līdz 14 aicina ikvienu pievienoties asins ziedošanas kampaņai, kas notiks "Bonava Latvija" birojā Brīvības gatvē 275, Rīgā.

VADC direktore Egita Pole norāda, ka asins vēža gadījumā vienam pacientam visā ārstēšanās laikā nepieciešamas līdz pat 250 donoru asins devām, tostarp, piemēram, vēdera dobuma operācijas laikā ir nepieciešamas aptuveni četras asins devas.

Asins vēzis ir ļaundabīga asins sistēmas saslimšana, kas sākas kaulu smadzenēs. Lielākoties slimības iemesli nav zināmi. Lai izvairītos no ielaistiem asins vēža gadījumiem, eksperti iesaka katram cilvēkam reizi gadā veikt asins analīzes un pilnu asins ainu, kas ļautu savlaicīgi pamanīt asins vēzi, kā arī atklāt citas saslimšanas. 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.