Menu
 

Sienu kosmētiskais remonts pašu spēkiem Apriņķis.lv

  • Autors:  “Kesko Senukai Latvia” eksperti
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Rudenī, kad dārzā viss padarīts, ir īstais laiks veikt uzlabojumus mājokļa iekārtojumā. Jauna sienu krāsa vai tapešu raksts ieviesīs ne tikai svaigu strāvojumu jūsu interjerā, bet arī palīdzēs telpai izskatīties kārtīgākai un modernākai. Pats galvenais ir atcerēties, ka rezultāts būs atkarīgs no tā, cik rūpīgi veiksiet priekšdarbus pirms jaunās krāsas vai tapešu kārtas uzklāšanas. Kāda ir pareizā darbu secība?

Pirmais solis – virsmas tīrīšana

Lai arī kādas pārmaiņas esat iecerējuši, pirmais un galvenais noteikums ir nemainīgs – nedrīkst krāsot vai aplīmēt ar tapetēm sienu, kas nav gluda, tīra un sausa. Tāpēc vispirms ir jānoslauka vai kā citādi jānotīra atplīsušas tapešu driskas, atlupuši krāsas fragmenti, putekļi, netīrumi vai izdrupuši apmetuma gabaliņi, un tad jāķeras pie rūpīgas vecā pārklājuma noņemšanas.

Kā noņemt veco krāsu? Virsmas vēlams noberzt ar ūdeni un mitrumizturīgu smilšpapīru – tā izvairīsieties no skrāpējumiem un putekļiem. Netīrumus var nomazgāt ar remdenu ūdeni un ziepēm, bet stipri netīru virsmu attīrīšanai labāk izvēlēties mazgāšanas līdzekli un pēc tam rūpīgi noskalot to ar tīru ūdeni. Ja siena iepriekš krāsota ar glancētu krāsu, virsmu var apstrādāt ar smilšpapīru – tas uzlabos jaunā pārklājuma saķeri.

Ja siena ir pārklāta ar vecām tapetēm, tās noteikti ir jānoņem, lai cauri jaunajam krāsas vai tapešu slānim nespiestos veco tapešu reljefs. Izņēmums – ja sienas un arī pašas tapetes ir ļoti gludas, tapetes turas stingri un to reljefs netraucē jaunajam sienas noformējumam; tad var noņemt tikai atlobījušās detaļas. Lai noņemtu tapetes, eksperti iesaka tās samitrināt ar ziepjūdeni – to ērti izsmidzināt, piemēram, no pudeles, kas paredzēta telpaugu apsmidzināšanai (pēc tam pudele rūpīgi jāizmazgā).

Jo ilgāk šķīdums atradīsies uz vecajām tapetēm, jo vieglāk būs tās noņemt. Parasti pietiek ar apmēram 10–15 minūtēm. Tapetes ir viegli noņemt ar cietu lāpstiņu, slīpmašīnu vai skrāpi. Darbu visvieglāk sākt tur, kur tapetes jau pacēlušās un atlobījušās nost no virsmas. Tapešu slānis un līme jānoņem līdz pat ģipša, špakteles vai betona pamatnei.

Otrais solis – virsmas špaktelēšana un slīpēšana

Pēc vecā sienas seguma noņemšanas visus tajā esošos nelīdzenumus, skrāpējumus, caurumus un plaisas ieteicams aizpildīt ar špakteli, lai siena būtu gluda un visi bojājumi un defekti – nomaskēti. Šim nolūkam visērtāk ir izmantot īpašu instrumentu – špakteles lāpstiņu.

Speciālisti iesaka izvēlēties tikai kvalitatīvas špakteles un labāk tādas, kas ir izturīgas pret mitruma iedarbību. Izžuvušo špakteli atliek nopulēt. Te gan labāk ņemt talkā špakteles slīpmašīnu, jo ar rokām panākt nevainojamu rezultātu būs grūti.

Trešais solis – gruntēšana

Jau tīras un sausas sienas ir jānogruntē ar 1–2 gruntskrāsas kārtām. Tas uzlabos jaunā pārklājuma saķeri ar virsmu, izlīdzinās uzsūkšanas spēju un nostiprinās pamatni. Gruntskrāsas izvēli nosaka sienas struktūra un stāvoklis pirms gruntēšanas. Piemēram, viena veida grunts ir paredzēta iepriekš nekrāsotai, apmestai betona vai ķieģeļu virsmai, bet pavisam cita – kokšķiedru vai skaidu plātnei.

Ir ļoti svarīgi izvēlēties piemērotāko grunti, tāpēc ieteicams konsultēties ar pārdevējiem veikalos uz vietas vai rūpīgi izlasīt preču aprakstus, ja iepērkaties interneta veikalā. Visērtāk grunti uzklāt ar otu vai rullīti. Gruntēta un labi nožuvusi virsma saudzīgi jānoslīpē ar smalkgraudainu smilšpapīru un jānoslauka putekļi.

Vēl viens svarīgs aspekts – ja sienu pirms tapešu līmēšanas paredzēts nogruntēt, vislabāk to noklāt ar krāsainu grunti, izvēloties tapešu krāsai tuvu toni. Ja starp tapešu sloksnēm paliks kāda atstarpe, fona krāsa neizcelsies un defekts nebūs tik uzkrītošs. Tas pats ieteikums ir spēkā, ja gribat sienas krāsot spilgtos sarkanos, dzeltenos vai oranžos toņos. Šādā gadījumā gruntskrāsu ieteicams tonēt pēc iespējas tuvāk apdares krāsai vai uzklāt virsmai papildu krāsas kārtu, lai siena nespīdētu cauri.

Ceturtais solis – jaunās krāsas vai tapešu uzklāšana

Pēc gruntskrāsas nožūšanas var sākt krāsot sienu vai līmēt tapetes.

Kā krāsot sienas? Pareizi sagatavota virsma jākrāso ar vienu vai diviem izvēlētās krāsas slāņiem. Lielus laukumus visērtāk krāsot ar smidzinātāju vai rullīti, bet mazākus – ar otu. Pirms lietošanas krāsa labi jāsamaisa. Ja krāsa tonēta dažādos traukos, pirms lietošanas to ieteicams sajaukt vienā, lai toņi neatšķirtos. Krāsa jāuzklāj divās kārtās, un pirms nākamā slāņa uzklāšanas iepriekšējam slānim jābūt labi izžuvušam.

Lielas virsmas jākrāso vienā piegājienā bez pārtraukuma. Krāsu ieteicams uzklāt bagātīgi, lai krāsotā virsma ilgāk paliktu mitra un to būtu vieglāk izlīdzināt. Uzklātā krāsa ir jāizlīdzina, virzot rullīti uz augšu un uz leju tā, lai pēdējā rullīša kustība pa visu sienu tiktu veikta vienā virzienā.

Krāsošanai ļoti svarīga ir arī gaisa temperatūra un mitrums – optimāli tā ir aptuveni +18°C temperatūra un 65 % relatīvais gaisa mitrums. Augstāka vai zemāka temperatūra vai caurvējš var likt krāsai pārvilkties ar plēvi. Labvēlīgos apstākļos krāsa pilnībā izžūst 3–4 nedēļu laikā.

Kā līmēt tapetes? Tapešu līmēšanas metode ir atkarīga no tapešu veida. Līmējot papīra tapetes, ar otu vai rullīti uzklājiet līmi tapešu kreisajā pusē un ļaujiet tai iesūkties dažas minūtes, līdz tapetes kļūst mīkstas. Speciālisti iesaka sākt klāt līmi no centra virzienā uz malām – tā ar līmi vienmērīgi noklāsiet visu laukumu, un tas arī palīdzēs izvairīties no stūru izlocīšanās. Slapjš papīrs var saplīst, tāpēc ar to jārīkojas uzmanīgi! Jāņem vērā, ka tapetes žūstot nedaudz saraujas, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi rūpīgi noklāt ar līmi tapešu malas – tas palīdzēs mazināt redzamās tapešu šuves.

Ja izvēlaties vinila tapetes uz neausta auduma bāzes, tām būs vajadzīga īpaša līme, kas jāklāj nevis uz pašām tapetēm, bet gan uz sienas. Šīs tapetes lieliski noslēps nelīdzenumus un plaisas sienā.

Lai vienmērīgi uzklātu pirmo tapešu sloksni, vispirms uz sienas jānovelk vertikāla līnija. Sloksnes augšējā mala jāizlīdzina ar griestiem, un josla glīti jāpielīmē. Pēc tapešu sloksnes uzklāšanas uz sienas ar lāpstiņu vai speciālu gumijas rullīti izlīdziniet gaisa pūslīšus virzienā no centra uz malām. Pārliecinieties, ka šuves vietā palikusī līme ir notīrīta. Kamēr tapetes žūst, telpa labi jāvēdina.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.