Menu
 

Orbāns: Ungārija austrumos robežojas ar "krieviem"

  • Autors:  LETA/UNIAN

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns ir nācis klajā ar jaunu pretukrainisku paziņojumu, pavēstot, ka viņa valsts austrumos robežojas ar "krieviem".

Šāds paziņojums izskanēja vakariņās, kas Ungārijā tika rīkotas par godu Azerbaidžānas prezidentam Ilhamam Alijevam.

"Es arī pateicu prezidentam Alijevam, ka Ungārija viņam var būt nepilnīgs draugs. Viņš sacīja, ka tas ir ļoti interesanti, bet te ir kaut kas svarīgāks: ka valstis saprot viena otru tikai tad, kad tām ir līdzīgas stratēģiskās un ģeostratēģiskās pozīcijas. Un nav jābūt kodolfiziķim, lai to uzreiz ieraudzītu: Azerbaidžāna robežojas ar Irānu dienvidos un ar Krieviju ziemeļos; uz rietumiem no Ungārijas dzīvo vācvalodīgie, bet uz austrumiem - krievi. Tāpēc mēs zinām situāciju un zinām, cik grūti ir labi pārvaldīt nācijas dzīvi šādos apstākļos," sacīja Orbāns.

Ungārijas vēstnieks Ukrainā Ištvāns Ījģārto pēc tam tika izsaukts uz Ukrainas Ārlietu ministriju, kas viņam izteica protestu sakarā ar Orbāna noniecinošiem izteikumiem par Ukrainu.

"Ungārijas diplomātam tika norādīts, ka pretukrainiskā retorika, kas jau ilgu laiku izskan no Ungārijas vadības puses, ir absolūti nepieņemama un nodara nopietnu kaitējumu Ukrainas-Ungārijas attiecībām," teikts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Ministrija norādīja, ka Ukraina ir gatava konstruktīvu labu kaimiņattiecību attīstībai ar Ungāriju.

Ungārijas premjers vairākkārt ir nācis klajā ar provokatīviem izteikumiem par Ukrainu.

Orbāns novembrī apmeklēja Pasaules čempionātu futbolā, uzvilcis šalli ar "Lielungārijas" karti, kurā atsevišķas Austrijas, Horvātijas, Rumānijas, Serbijas, Slovākijas un Ukrainas teritorijas parādītas kā Ungārijas daļa. Komentējot kritiku par to, viņš pateica, ka "Ungārijas izlase ir visu ungāru izlase, lai kur viņi dzīvotu".

Nesen sniegtā intervijā Orbāns salīdzināja Ukrainu ar Afganistānu un nosauca to par "nevienam nepiederošu zemi". Viņš pauda pārliecību, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins "nevar atļauties zaudēt karu".

Orbāns arī apsolījis, ka Ungārija bloķēs jebkādas Eiropas sankcijas pret Krieviju kodolenerģētikas jomā.  

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.