Menu
 

Četras lietas, kas jāņem vērā, plānojot mājokļa siltināšanu 2023.gadā Apriņķis.lv

  • Autors:  Reinis Neļķe, “Kingspan” pārdošanas vadītājs Latvijā
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Aizvadītā apkures sezona un dārgie siltumenerģijas rēķini būs galvenais iemesls, kāpēc, iestājoties siltākam laikam, Latvijā pieaugs to cilvēku skaits, kas būs gatavi veikt sava mājokļa siltināšanu. Lai palīdzētu sagatavoties šī procesa uzsākšanai, siltumizolācijas risinājumu uzņēmuma “Kingspan” eksperti apkopojuši četras lietas, kas jāņem vērā, ja grasies siltināt savu mājokli 2023. gadā.

Aizvadītā ziema apkures rēķinu kontekstā bija skarbākā Latvijas vēsturē, tāpēc, pienākot pavasarim, cilvēkiem nevajadzētu aizmirst, ka nākamā apkures sezona atkal sāksies pēc nepilna pusgada, turklāt arī šobrīd neviens pat aptuveni nevar prognozēt, cik dārgi siltumenerģijas rēķini mūs sagaida nākotnē. Tiem, kas vēlas kļūt pēc iespējas neatkarīgāki no enerģētikas tirgus satricinājumiem un plāno pārskatāmā nākotnē veikt mājokļa siltināšanu, pavasara sākums jāizmanto rūpīgai plānošanai. Tas palīdzēs sagatavoties darbu uzsākšanai, un laicīgie priekšdarbi var palīdzēt arī ietaupīt resursus.

Izvērtē, kādā stāvoklī ēka atrodas

Lai saprastu, kā mājokli padarīt pēc iespējas energoefektīvu, vispirms būtu jāveic ēkas konstruktīvā stāvokļa novērtējums un jāidentificē vietas, caur kurieni siltums pamet telpas. Tas jādara tāpēc, ka siltināšana ne vienmēr ir atbilde visām problēmām – piemēram, ja ēkai ir veci logi, ar to nomaiņu būtu jāsāk vispirms, un ieguvums siltuma zudumu neitralizēšanā jau būs pietiekami solīds īstermiņa risinājums.

Ēkas visaptverošai analīzei, tā jāvērtē no visām pusēm – jāapseko sienas, jumts, kā arī grīdas. Jānoskaidro, kāds ir attiecīgās ēkas daļas, piemēram, sienu sastāvs un stāvoklis, cik efektīva un kādos apjomos instalēta pašreizējā siltumizolācija. Vai pagrabs atrodas dzīvojamās mājas daļā? Ja tā ir, tad, iespējams, tā nosiltināšana būtu viens no pirmajiem nepieciešamajiem darbiem, jo pagrabs, kurā gaisa temperatūra ir krietni zemāka, ap kādiem 5 grādiem un kuru starp iekštelpām atdala tikai betona pārsegums, ir liels siltuma zaglis.

Tāpat nepieciešams pārliecināties par jumta siltumizolāciju, jo agrāk izmantotie materiālie, kā piemēram izdedži kā siltinājums būs ļoti vāja siltumizolācija un jāņem arī vērā, ka jumts ir vien no būtiskākajām ēkas daļām, caur kuru aizplūst siltums.

Ēkas stāvokļa izvērtējums nepieciešams, lai saprastu, ko siltināt vispirms un saplānotu darbus atbilstoši vajadzībām un budžeta iespējām.

Nekautrējies vaicāt padomu ekspertiem

Vairumam iedzīvotāju nav būvniecības kompetences, tāpēc savu zināšanu stiprināšanai un izsvērta lēmuma pieņemšanai aicini talkā ekspertus. Jo plašāku zinātāju loku iesaistīsi sava mājokļa tehniskā stāvokļa izvērtēšanā, jo prātīgāku lēmumu varēsi pieņemt, turklāt siltumizolācijas materiālu piegādātāji vairumā gadījumu pirmreizējās konsultācijas savas kompetences ietvaros veic bez maksas.

Talkā vari aicināt energoauditorus, būvinženierus, arhitektus, siltumizolācijas materiālu piegādātājus. Problēmsituāciju identificēšanai šie speciālisti var izmantot termogrāfu, plakņu temperatūras mērītāju, “blower door” testu un citus risinājumus, kas palīdzēs pēc būtības saprast, kuru ēkas daļu siltināt vispirms.

Veic kompleksu risinājumu izmaksu kalkulāciju

Pēc tam, kad esi izvēlējies, kuru ēkas daļu nepieciešams siltināt, jāpieņem lēmums par to, kādi siltumizolācijas materiāli vislabāk atbildīs tavām vēlmēm. Ideālajā variantā rezervē tam pietiekamu laiku, lai ievāktu informāciju gan par ražotāju piedāvājumu, gan profesionāļu vērtējumu, turklāt vēlams ievākt informāciju no vairākiem nozares pārstāvjiem, lai informācijas kopaina veidotos pēc iespējas objektīvāka.

Piemēram, ja veic siltināšana daudzdzīvokļu mājā un dari to no iekšpuses, svarīgs parametrs būs materiāla biezums – lai tas “noēstu” pēc iespējas mazāk dzīvokļa telpas un neveidotu lielus noēnojumus.

Tāpat ikkatrs siltumizolācijas risinājums jāvērtē kopā ar darba un citām saistošajām izmaksām (papildmateriāli, mehānismi, papilddarbi, u.c.), jo salīdzināt pieejamos materiālus tikai pēc to tirgus cenas var būt nedaudz maldinoši. Produkts, risinājums, ieguvumi, izmaksas, kvalitāte – šie faktori būtu jāņem vērā, veicot visaptverošu produktu salīdzināšanu.

Ja uzlabojumu veikšanu savā mājoklī vērtējam kā ilgtermiņa ieguldījumu, svarīgi izmaksas sabalansēt ar kvalitāti, jo lēti nosiltināt un pēc pāris gadiem nupat remontēto pārtaisīt izmaksās krietni vairāk, nekā kvalitatīvi izdarīt darbus ar pirmo reizi.

Sākt darbus pavasarī būs izdevīgāk

Ja plānojat sava mājokļa siltināšanu, pavasaris būs piemērotākais laiks visu iepriekš minēto darbu realizēšanai – laicīgi uzsākot darbu veikšanu, tas nostādīs jūs pozīcijā, lai mājokļa siltināšanu varētu paveikt pirms apkures sezonas iestāšanās, turklāt arī cenas varētu būt draudzīgākas tieši pavasara periodā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.