Menu
 

"Latvijas gāze": Esam pilnībā gatavi jaunajai apkures sezonai

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

AS "Latvijas gāze" ir pilnībā gatava jaunajai apkures sezonai, aģentūrai LETA pavēstīja kompānijas valdes loceklis Egīls Lapsalis.

Uzņēmums ar klientiem ir noslēdzis līgumus par nepieciešamo dabasgāzes daudzumu, un tas šobrīd tiek iesūknēts Inčukalna pazemes gāzes krātuvē.

Komentējot tirgus tendences, Lapsalis sacīja, ka prognozes norāda uz zemākām dabasgāzes izmaksām, nekā tās bija iepriekšējā apkures sezonā.

Daļa no "Latvijas gāzes" klientiem ir noslēguši fiksētas dabasgāzes cenas līgumus, tādēļ šie klienti jau šobrīd var paredzēt savas izmaksas par dabasgāzi apkures sezonā. Savukārt klientu, kuriem ir noslēgti mainīgas cenas līgumi, izmaksas par dabasgāzi būs atkarīgas no tirgus situācijas dabasgāzes piegādes brīdī.

Mainīgie faktori ir vairāki - gaisa temperatūra ārā, pārvades gāzes vadu remontdarbi, streiki dabasgāzes piegādātāju dabasgāzes ieguves vietās, sastrēgumi dabasgāzes ieejas/izejas punktos dabasgāzes pieprasījuma palielinājuma dēļ, Eiropas Savienības dabasgāzes krātuvēs iesūknētās dabasgāzes daudzums, alternatīvo energoresursu un atjaunojamo energoresursu pieejamība un cenu svārstības, dabas stihijas un ģeopolitiskie faktori, sacīja Lapsalis.

Šie faktori ietekmē arī tirgū pieejamo dabasgāzes daudzumu. Vienlaikus Lapsalis atzīmēja, ka tirgotāji par nepieciešamo dabasgāzes daudzumu nākamajai apkures sezonai noslēdz līgumus un vismaz daļu iesūknē Inčukalna pazemes gāzes krātuvē jau laikus pirms apkures sezonas sākšanās, tādēļ minētie faktori gāzes pieejamību tiešā veidā var ietekmēt vēlākos periodos.

Savukārt dabasgāzes lietotāju parādi piegādi ietekmē tikai attiecīgajam lietotājam. Likums šādos gadījumos paredz tiesības tirgotājam pārtraukt dabasgāzes piegādi līdz parāda samaksai.

Jau ziņots, ka "Latvijas gāzes" apgrozījums 2022.gadā bija 702,604 miljoni eiro, kas ir par 32,5% vairāk nekā 2021.gadā, bet kompānijas peļņa pieauga vairākkārt un sasniedza 40,824 miljonus eiro.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.