Menu
 

Valsts policijas un NMPD drošības padomi, dodoties uz skolu

  • Autors:  Elīna Priedīte, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste
Video - Valsts policija, foto - no youtube,com Video - Valsts policija, foto - no youtube,com

Jau rīt ir 1. septembris un bērni atgriezīsies vai pirmo reizi dosies uz mācību iestādēm, lai gūtu jaunas zināšanas, satiktu savus klasesbiedrus un pedagogus. Lai šī diena un arī jaunais mācību gads aizritētu bez liekām raizēm, Valsts policija aicina vecākus pārrunāt ar savām atvasēm drošības padomus, tai skaitā par drošību uz ceļa un sabiedriskajā transportā, un iepriekš kopā ar mazākajiem bērniem veikt drošo maršrutu uz skolu un atpakaļ.

Valsts policija aicina vecākus rūpīgi izplānot drošu maršrutu, kas mērojams no mājām līdz skolai un atpakaļ. Lai bērns vieglāk atcerētos maršrutu, ieteicams to sadalīt vairākos posmos un izcelt svarīgākās detaļas un objektus jeb orientierus, kas bērnam var palīdzēt atcerēties maršrutu. Tāpat ne mazāk svarīgi ir bērniem pastāstīt par rīcību, ja sanāk apmaldīties un kur meklēt palīdzību, ja tā ir nepieciešama.

“Mēs, pieaugušie, esam atbildīgi par savu un citu bērnu drošību, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka vecāki aktīvi iesaistās un kopā ar bērnu pārrunā, kā rīkoties dažādās dzīves situācijās. Ar atvasēm atkārtoti jāpārrunā ceļu satiksmes noteikumi, jāpaskaidro, ko darīt situācijās, ja ir nepieciešama citu cilvēku palīdzība vai ja ir sanācis apmaldīties. Jo vairāk vecāki pievērsīs uzmanību šiem jautājumiem, jo lielāka iespēja, ka bērns neapjuks un spēs noorientēties konkrētajā situācijā. Jāatceras, ka vislabākais piemērs saviem bērniem esam mēs paši, tāpēc svarīgi, ka mūsu darbības sakrīt arī ar mūsu vārdiem,” uzsver Valsts policijas Prevencijas vadības biroja priekšnieks Andis Rinkevics, atgādinot arī to, ka līdz septiņu gadu vecumam bērnus nedrīkst atstāt vienus bez uzraudzības, kas nozīmē, ka bērnam ir jābūt vecāku vai citu personu uzraudzībā ne tikai mājās, bet arī uz ielas, rotaļu laukumā, pēc skolas un citviet.

Ne mazāk svarīgi ar bērnu pārrunāt arī par drošību ceļu satiksmē. Ielu drīkst šķērsot tikai pa gājēju pāreju vai pie zaļā gājēju luksofora gaismas signāla. Turklāt vienmēr pirms ceļa šķērsošanas ir jāpaskatās pa kreisi, pa labi un vēlreiz pa kreisi. Tāpat ir jāpārliecinās, vai visi transportlīdzekļi patiešām ir apstājušies.

Ja bērns ikdienā pārvietojas ar velosipēdu, būtiski atcerēties par pareizu ceļu satiksmes noteikumu ievērošanu. Piedaloties ceļu satiksmē ar velosipēdu, galvā obligāti jābūt aizsprādzētai ķiverei un braucamrīkam jābūt darba kārtībā. Ja kā pārvietošanās transportlīdzeklis tiek izmantots elektroskrejritenis, atgādinām, ka ar to drīkst pārvietoties tikai no 14 gadu vecuma, kā arī ar to nedrīkst pārvadāt pasažieri!

Arī mediķi aicina vecākus būt uzmanīgiem un atbildīgiem, piedaloties satiksmē kopā ar bērniem. Kā uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ārsta speciālista brigādes vadītāja, neatliekamās medicīnas ārste Ieva Tīruma, tad  katru gadu, bērniem atsākot skolas gaitas, NMPD izsaukumu skaits uz ceļu satiksmes negadījumiem, kuros cietuši 3-18 gadus veci bērni saglabājas nemainīgi liels. 80-100 izsaukumi ik gadu tieši septembrī jeb vidēji trīs nelaimes gadījumi uz ceļa dienā.  “Traumas dažkārt ir smagas un ļoti smagas – lūzumi, vaļējas  brūces, iekšējo orgānu savainojumi. Kāds tās gūst, skrienot pāri ielai pie sarkanās gaismas vai šķērsojot ielu neatļautā vietā, bet vēl kāds tāpēc, ka stāvēts pārāk tuvu brauktuves malai,” akcentē Ieva Tīruma un novēl bērniem un viņu vecākiem drošu jauno mācību gadu.

Izmantojot sabiedrisko transportu ikdienas maršrutā, svarīgi, lai bērnam vienmēr ir derīga sabiedriskā transporta biļete vai līdzi ir pietiekami daudz naudas, lai to iegādātos. Tāpat bērnam ir labi jāatpazīst savas sabiedriskā transporta pieturas – kurā jāiekāpj un kurā jāizkāpj. Ja rodas situācija, kad bērns nokavē izkāpšanu un pabrauc garām vajadzīgajai pieturai, viņam nekavējoties ir jāvēršas pie transportlīdzekļa vadītāja un jālūdz palīdzība.

Tāpat būtiski iemācīt savām atvasēm vienoto glābšanas dienesta tālruņa numuru 112, lai nepieciešamības gadījumā, kad bērnam vai viņa draugiem ir nepieciešama palīdzība, viņi zinātu, kam jāzvana.

Multimediji

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.