Logo
Drukāt šo lapu

Slokā top peldoša saules enerģijas stacija

Foto - jurmala.lv Foto - jurmala.lv

Ar Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu uzņēmumā “Jūrmalas ūdens” tiek realizēti divi energopārvaldības projekti, kas palīdzēs uzņēmumam celt energoefektivitāti un samazināt energoresursu patēriņu. Lielākais no projektiem ir saules enerģijas stacijas ierīkošana pēcattīrīšanas ūdens baseinos Slokā, Mežmalas ielā 41, vēsta Jūrmalas pašvaldība.

Slokas notekūdeņu attīrīšanas iekārtu teritorijā atrodas pārplūdes dīķi, virs kuriem jau uzstādītas atjaunojamo energoresursu ražojošās iekārtas – saules paneļi. Saules enerģijas stacijas plānotā jauda ir 2,1 megavati. Būtisks izaicinājums ir ne tikai plānotā jauda, bet arī fakts, ka stacija atradīsies uz ūdens virsmas, tādējādi efektīvi izmantojot pieejamo teritoriju un tās radītās iespējas. Plānots, ka objektā kopumā vienlaikus saules enerģiju ražos 3820 paneļi. Jau ir uzstādīta gan peldošo pontonu sistēma, gan veikta to enkurošana, kā arī uz pontoniem uzmontēti visi plānotie saules paneļi.

Iegūtā enerģija plānota tikai pašpatēriņam, līdz ar to gada griezumā visa iegūtā enerģija tiks patērēta tikai SIA “Jūrmalas ūdens” objektu darbības nodrošināšanai, tai skaitā notekūdeņu dūņu apstrādei, tādējādi veicinot atkritumu samazināšanu un līdzekļu racionālu izmantošanu.

Uzņēmumā skaidro, ka paneļu atrašanās uz ūdens ir optimāls risinājums, jo ūdens dabiskais dzesēšanas efekts palīdz stacijai uzturēt stabilu nepieciešamo temperatūru. Vēl augstāku stacijas veiktspēju nodrošina divpusējie paneļi, kas nodrošina ne tikai tiešo saules enerģijas uztveršanu, bet arī absorbē gaismas atspīdumu no ūdens virsmas. Tāpat būtisks ir faktors, ka izveidotā saules enerģijas stacija aizsargās ūdens baseinus no pastiprinātas aizaugšanas.

Atlikušie darbi objektā saistīti ar transformatoru uzstādīšanu un stacijas testēšanu, lai nodrošinātu tās pilnvērtīgu darbību. Stacijas darbība vērsta ilgtermiņā, līdz ar to daudziem risinājumiem bija jāpievērš pastiprināta uzmanība, primāri saules stacijas izvietojuma dēļ.

Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā divi miljoni eiro, no kuriem 1 700 000 eiro jeb 85% no attiecināmajām izmaksām ir plānots līdzfinansēt no Eiropas Reģionālā attīstības fonda. Projekta īstenošanu uzrauga Centrālā finanšu un līguma aģentūra. Plānots, ka stacijas pilnvērtīgu darbību uzsāks jau 2023.gada beigās.

“Jūrmalas ūdens” plāno arī veikt siltināšanas darbus uzņēmuma garāžu kompleksā Kauguros, tādējādi samazinot primārās enerģijas patēriņu un siltumnīcefekta gāzu emisijas. Salīdzinot ar saules enerģijas staciju, garāžu kompleksa siltināšana ir ievērojami mazāka apjoma projekts, tomēr tā īstenošana ir nozīmīga ilgtermiņā. Būvdarbu līgums ar izpildītāju noslēgts 2023. gada augustā un līdz gada beigām plānots objektu pabeigt.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024