Menu
 

VVD neesot saņēmis analīzes par sliktu dzeramā ūdens kvalitāti Inčukalna apkaimē

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Valsts vides dienests (VVD) nav saņēmis analīzes par sliktu dzeramā ūdens kvalitāti Inčukalna apkaimē Gaujas tuvumā un nav saņemtas sūdzības par aizdomīgām ķīmisko vielu smakām apkaimē, informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece.

Īstenojot Inčukalna sērskābā gudrona dīķu sanācijas projektu, laboratoriski tiek testēts Gaujas upes ūdens divos dažādos punktos. Pašlaik ūdens piesārņojums nav konstatēts. Pilnsabiedrība "Inčukalns Eko" brīvprātīgi veikusi Inčukalna Velnalas avota ūdens laboratorisko testēšanu - pašlaik tiek gaidīti laboratorijas rezultāti, kas, iespējams, būs zināmi nākamnedēļ.

Runājot par nokaltušām priedēm, Kļaveniece atgādināja, ka VVD 2018.gadā sabiedrību informēja, ka priežu dzeltēšanas iemesls varēja būt saistīts gan ar 2018.gada karstajiem laika apstākļiem, gan ar sanācijas darbiem sērskābā gudrona dīķa teritorijā.

Tā kā sanācijas darbu sākuma posmā, veicot eksperimentus ar dažādiem neitralizācijas materiāliem, tika konstatēts, ka no neitralizācijas angāra izplūst sēra dioksīds, tika īstenoti pasākumi, lai novērstu sēra dioksīda izplatīšanos ārpus angāra. Papildus pilnsabiedrība "Inčukalns Eko" ar AS "Latvijas valsts meži" panākusi vienošanos, ka pēc sanācijas darbu teritorijas "Latvijas valsts meži" veiks cietušo koku izciršanu un pilnsabiedrība veiks jaunu koku iestādīšanu pēc sanācijas darbu pabeigšanas, stāstīja Kļaveniece.

Viņa norādīja, ka regulāras pārbaudes šajā objektā veic VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes eksperti, lai konstatētu veikto darbu atbilstību sanācijas programmai un normatīvo aktu prasībām. Šāda pārbaude plānota arī tuvākajā laikā.

Ņemot vērā situāciju valstī un Covid-19 izplatības ierobežošanai noteiktos pasākumus, plašāka sabiedrība klātienē iepazīties ar Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa sanācijas rezultātiem varēs šā gada otrajā pusē.

Kā ziņots, šā gada 30.aprīlī pabeigti Ziemeļu dīķa sanācijas darbi, objekts pieņemts ekspluatācijā no kompetento iestāžu puses, darbi pabeigti atbilstoši sanācijas darbu programmai. Pašlaik darbs turpinās pie Dienvidu dīķa sanācijas.

Pabeidzot Ziemeļu sērskābā gudrona dīķa sanāciju, šī teritorija attīrīta no bīstamiem atkritumiem, kā arī novērsta piesārņojuma turpmāka izplatīšanās, tajā skaitā gudrona atkritumproduktiem piesārņoto pazemes ūdeņu tālāka izplatīšanās Gaujas virzienā.

Lai to panāktu, tika izbūvēta tehniski komplicēta pazemes ūdeņu sanācijas sistēma, pa kuru izsūknēti un nogādāti attīrīšanai vairāk nekā 100 000 kubikmetru piesārņotā ūdens - tas ir apjoms, ko diennaktī patērē visas Rīgas iedzīvotāji. Lai norobežotu Ziemeļu dīķa teritoriju no apkārtējās vides, pa perimetru ir izbūvēta aptuveni puskilometru gara rievsiena un veikta teritorijas pārklāšana ar rekultivācijas pārsegu, droši noslēdzot teritoriju no apkārtējās vides ietekmes.

Visu sanācijas darbu laikā gan Ziemeļu dīķa teritorijā atbilstoši izstrādātajai Vides monitoringa programmai tika veikts regulārs vides kvalitātes monitorings. Lai nodrošinātu nepārtrauktu vides kvalitātes uzraudzību pēc darbu noslēgšanās, izveidota pēcsanācijas monitoringa sistēma, sacīja Kļaveniece.

"Lai paveiktais darbs un sasniegtie rezultāti saglabātos ilgtermiņā, aicinām iedzīvotājus ievērot šīs teritorijas ekspluatācijas nosacījumus - nestaigāt, līdz izveidojies dabīgais apaugums, nemest atkritumus, nebojāt teritorijas infrastruktūru tajā skaitā monitoringa urbumus, proti, neveikt rakšanas darbus, nepārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem vai jebkādas citas ietekmes rezultātā neradīt noslīdējumus vai citus rekultivācijas seguma bojājumus," skaidroja Kļaveniece.

Savukārt Dienvidu dīķī no sērskābā gudrona ir pilnībā atbrīvota dīķa rietumu daļa, jo ar dambi Dienvidu dīķis ir sadalīts divās daļās, savukārt austrumu daļā pašlaik notiek pamatnes paraugošana, lai noteiktu, vai ir sasniegta dīķa pamatne un nav jāturpina gudrona rakšana. Dienvidu dīķa rietumu daļā intensīvi norit pamatnes homogenizācija un neitralizācija, kas secīgi ir nākamā darbība pēc sērskābā gudrona izrakšanas.

Darbi Dienvidu dīķī par vairākiem mēnešiem apsteidz iepriekš plānoto laika grafiku. Vienlaikus turpinās izraktā sērskābā gudrona sagatavošana sekundārajā kurināmajā un tā nogādāšana uz SIA "SCHWENK Latvija" ražotni Brocēnos. Šos darbus plānots pabeigt līdz šā gada beigām.

Visus darbus Dienvidu dīķī paredzēts pabeigt līdz 2021.gada februārim. Līdz darbu pabeigšanai tiks veikts nepārtraukts virszemes, pazemes ūdeņu un gaisa monitorings.

Vairāku Inčukalna nevalstisko organizāciju vadītāji, kā arī iedzīvotāji ir adresējuši vēstuli VVD ģenerāldirektorei Elitai Baklānei-Ansbergai, paužot satraukumu par notiekošo pie gudrona dīķiem, jo īpaši par postījumiem videi. Iedzīvotāji lūdz VVD rūpīgi pārbaudīt, kur ir palikušas nocirstās priedes, kas darbu rezultātā nokalta, kā arī izvērtēt riskus gruntsūdeņu un dzeramā ūdens piesārņojumam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.