Menu
 

Pirmie cilvēki Latvijā saņēmuši vakcīnu pret Covid-19 (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - twitter.com/JanisVetra Foto - twitter.com/JanisVetra

Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā vakcīnu pret Covid-19 pirmdienas rītā jau saņēmuši pirmie mediķi, apliecināja slimnīcas pārstāve Janita Veinberga.

Pirmā vakcīna slimnīcā ievadīta plkst.8.02.

Slimnīcas pārstāve precizēja iepriekš pausto, norādot, ka trīs dienās ārstniecības iestādē ir plānots pret Covid-19 vakcinēt 1055 cilvēkus.

Veinberga norādīja, ka primāri vakcīnu saņems tie ārstniecības un aprūpes darbinieki, kuri strādā ar Covid-19 pacientiem, vai tie, kuriem ir vislielākā saskare ar jau apstiprināti inficētiem vai potenciāli inficētiem pacientiem - visu trīs Stradiņu slimnīcā atvērto Covid-19 pacientu nodaļās strādājošie, Neatliekamās medicīnas centrā vai reanimācijas nodaļā nodarbinātie. Secīgi nākamie vakcīnu saņems citu slimnīcas struktūrvienību darbinieki.

Ārstniecības iestādes pārstāve pavēstīja, ka, savlaicīgi gatavojoties slimnīcas darbinieku vakcinācijai, aptaujas veidā tika noskaidrota slimnīcā strādājošo vēlme saņemt vakcīnu vai pagaidām atturēties. 70% no aptaujātajiem darbiniekiem norādījuši, ka vēlas saņemt vakcīnu.

Pēc Veinbergas paustā, kopā nedēļas laikā aptaujā piedalījās nedaudz vairāk nekā 2000 darbinieku. Viņa uzsvēra, ka tiem slimnīcas darbiniekiem, kuri šobrīd vakcinēties nevēlas, visbiežāk minētie iemesli ir esošais veselības stāvoklis vai nogaidoša attieksme, kas nozīmē, ka vakcinēto darbinieku skaits potenciāli pieaugs.

Viens no slimnīcas mediķiem, kurš vakcināciju pirmdien saņēmis, Jānis Vētra mikroblogošanas vietnē "Twitter" raksta, ka pandēmija no mums šogad ir daudz ko paņēmusi, un gluži neticami, ka vēl 2020.gadā varam sākt mērķētu prettriecienu.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP), vaicāta, kurš būs pirmais, kurš Latvijā pirmais saņems vakcīnu pret Covid-19, svētdien uzsvēra, ka Latvijā vakcinācijas gaita nebūs slepena. Tā sāksies pirmdien, desmit Latvijas slimnīcās, skaidroja ministre. "Un labā ziņa - Veselības ministrija nediriģē "viena pirmā" vakcinējamā izvēli," norādīja Viņķele.

Kā ziņots, pirmdien desmit Latvijas slimnīcās izveidotos vakcinācijas kabinetos tiks sākta brīvprātīga ārstniecības personu vakcinēšana pret Covid-19.

Pirmās farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" Latvijā tika nogādātas sestdienas, 26.decembra, rītā. Tās jāuzglabā ļoti zemā temperatūrā - vismaz -75 grādi pēc Celsija skalas. Šādas dziļās saldēšanas iekārtas ir Valsts asinsdonoru centram, kur arī tiek glabātas sasaldētās vakcīnas. Pēc atkausēšanas vakcīnas līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam var uzglabāt +2 līdz +8 grādos pēc Celsija skalas, iepriekš informēja Veselības ministrijā.

Pirmajā piegādē Latvija ir saņēmusi 9750 "Pfizer" un "BioNTech" ražoto vakcīnu "Comirnaty" devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas - ap 4.janvāri vai 5.janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu. Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno "Moderna" un "AstraZeneca" izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

(pievienota 4.-6.rindkopa)

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.