Menu
 

Prokuratūra izbeigusi iepriekš KNAB sākto lietu pret Burovu un bijušajām RTAB amatpersonām

  • Autors:  LETA
Foto - Rīgas domes arhīvs Foto - Rīgas domes arhīvs

Nesaskatot nozieguma pazīmes, prokuratūra izbeigusi iepriekš Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sākto kriminālprocesu pret bijušo Rīgas domes priekšsēdētāju Oļegu Burovu (GKR), kā arī bijušajām Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) amatpersonām.

Šajā lietā gada sākumā prokuratūrā apsūdzības bija celtas Burovam un nu jau vairs neeksistējošā Rīgas tūrisma attīstības biroja (RTAB) amatpersonām - biroja valdes locekļiem Ievai Lasmanei un Jānim Jenzim, kā arī Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas toreizējam prezidentam Jānim Pinnim.

KNAB aģentūrai LETA teica, ka birojs nav informēts par prokuratūras argumentiem krimināllietas izbeigšanai. Kamēr KNAB nav iepazinies ar prokuratūras lēmumu, iestāde plašākus komentārus nesniedza.

Prokuratūra piektdien paziņojumā presei raksta, ka KNAB par dokumentu viltošanu mantkārīgā nolūkā bija rosinājis sākt kriminālvajāšanu attiecībā pret vienu toreizējo Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersonu, diviem nodibinājuma valdes locekļiem par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma organizēšanu, atbalstīšanu un vienu biedrības pārstāvi par iepriekšminētā noziedzīgā nodarījuma atbalstīšanu.

Lietā bija noskaidrots, ka kāda Rīgas pilsētas pašvaldības nodibinājuma valdes loceklis, iespējams, mantkārīgā nolūkā organizēja protokola viltošanu ar nolūku panākt, lai nodibinājumā viņš tiktu iecelts labāk atalgotā amatā. Dokumentu, kas saturēja, iespējams, apzināti nepatiesu informāciju, parakstīja attiecīgā nodibinājuma dibinātāju pārstāvji, kas vienlaikus bija dokumenta pareizības apliecinātāji, proti, Rīgas pilsētas pašvaldības amatpersona un biedrības pārstāvis, norādīja prokuratūrā.

Janvārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra pieņēma lēmumus pie kriminālatbildības saukt vienu amatpersonu par dokumenta viltošanu (dienesta viltojums) mantkārīgā nolūkā, divas personas par to, ka atbalstīja valsts amatpersonas izdarītu dokumenta viltošanu mantkārīgā nolūkā, un vienu personu par to, ka organizēja valsts amatpersonas izdarītu dokumenta viltošanu mantkārīgā nolūkā.

Pēc kriminālvajāšanas sākšanas kriminālprocesā papildus tika veiktas izmeklēšanas darbības un iegūti pierādījumi, ka nodibinājuma dibinātāju sapulcē, izskatot jautājumu par nodibinājuma štatu saraksta apstiprināšanu, tika lemts par personas iecelšanu nodibinājuma direktora amatā. Tādējādi konstatēts, ka nodibinājuma dibinātāju sapulces protokolā nav ietverti fakti vai notikumi, kas neatbilst īstenībai, norādīja prokuratūrā.

Ņemot vērā iepriekš minēto 22.aprīlī prokuratūrā pieņemts lēmums par konkrētā kriminālprocesa izbeigšanu, jo personu darbībās nav saskatāmas viņiem inkriminēto noziedzīgo nodarījumu sastāva pazīmes.

Jau ziņots, ka bijušais RTAB valdes priekšsēdētājs Guntars Grīnvalds 2020.gada sākumā vērsās KNAB par dokumentu iespējamu viltošanu RTAB. 

Grīnvalds publiski apgalvoja, ka tika sagrozīti dokumenti, lai Jenzi ar agrāku datumu ieceltu par nodibinājuma stratēģiskās attīstības direktoru, par ko viņam izmaksāta alga, kaut arī patiesībā līgums nav ticis noslēgts.

RTAB 2019.gada pavasarī tika ierauts korupcijas skandālā, kad KNAB sāka citu kriminālprocesu pret RTAB amatpersonām par budžeta līdzekļu izšķērdēšanu, dokumentu viltošanu un viltotu dokumentu izmantošanu un krāpšanu. Lieta tika sākta, jo izmeklētājiem bija radušās aizdomas, ka RTAB nauda varētu būt izmantota "Saskaņas" priekšvēlēšanu kampaņai.

2019.gada 13.maijā KNAB par RTAB amatpersonu iespējamiem noziegumiem veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā desmit kratīšanas dažādās adresēs, kā arī vairākas izņemšanas. Kratīšanas veiktas ne tikai Latvijā, bet paralēli arī Vācijā, Zviedrijā un Spānijā. Kratīšanās izņemts ievērojams apjoms informācijas, datu nesēji, kā arī alkohols bez akcīzes marķējuma.

KNAB izmeklētāju rīcībā esošie fakti liecinot, ka RTAB amatpersonas, iespējams, izšķērdējušas nodibinājuma finanšu līdzekļus lielos apmēros, tajā skaitā, noslēdzot fiktīvus sadarbības līgumus, apmaksājot privātus izdevumus, viltojušas un izmantojušas viltotus dokumentus, nodarbinājušas fiktīvus darbiniekus, kā arī prettiesiski izkrāpušas finanšu līdzekļus lielos apmēros. Tobrīd KNAB paziņoja, ka saskaņā ar sākotnējiem aprēķiniem noziedzīgu darbību rezultātā nodarīti zaudējumi ne mazāk kā 300 000 eiro apmērā.

KNAB iegūtā informācija liecina, ka noziedzīgo nodarījumu pēdas ved uz ārvalstīm.

13.maijā KNAB aizturēja toreizējo RTAB valdes locekli Vitu Jermoloviču un RTAB biroja vadītāju Ingunu Priedīti. Pēc divām dienām abas atbrīvoja no izolatora. Tāpat par aizdomās turēto tika atzīts toreizējais RTAB valdes loceklis Maksims Tolstojs (S).

Vēlāk kļuva zināms, ka Jermoloviča un Tolstojs iesnieguši atlūgumu.

Piektdien KNAB aģentūrai LETA norādīja, ka šajā lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana.

Pērn decembra sākumā Rīgas dome paziņoja, ka likvidēs RTAB, bet uz tā bāzes veidos investīciju un tūrisma piesaistes aģentūru. Jaunā Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra (RITA) darbu sāka šogad 1.aprīlī.

RTAB dibinātāji bija Rīgas dome, aviosabiedrība "airBaltic", Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija un Latvijas Tūrisma Aģentu asociācija. RTAB 70% pieder Rīgas domei, bet pārējiem partneriem katram pa 10%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.