Menu
 

12 % iedzīvotāju vasaras sezonā plāno palielināt tēriņus, 40 % – samazināt

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vasaras brīvdienām Latvijas iedzīvotāji plāno tērēt nedaudz vairāk kā pusi (53 %) no saviem ikmēneša ienākumiem. Turklāt vairāk nekā desmitā daļa iedzīvotāju (12 %) šajā vasaras sezonā plāno palielināt tēriņus salīdzinājumā ar pagājušo gadu, bet 48 % tērēs tikpat, cik pagājušā gada vasarā, liecina “Ferratum Group” ikgadējais pētījums.

Visstraujāk pieaugusi tā iedzīvotāju daļa, kas šīs vasaras brīvdienu tēriņiem plāno veltīt vairāk nekā 1000 eiro – no 21 % pagājušajā gadā līdz 28 % šogad. No tiem 18 % aptaujāto vasaras aktivitātēm tērēs no 1000 līdz 2000 eiro (14 % pirms gada), bet 6 % iedzīvotāju šim mērķim novirzīs vairāk nekā 2000 eiro (4 % pirms gada).

40 % aptaujāto plāno samazināt tēriņus vasaras sezonas aktivitātēm. Līdz 400 eiro brīvdienām veltīs 42 % iedzīvotāju (48 % pagājušajā gadā), bet no 400 līdz 1000 eiro – trešā daļa (30 %) aptaujāto (31 % pirms gada).

Šī gada vasaras mēnešos aptaujātie visvairāk plāno tērēt sezonas apģērbam un modes precēm sev un ģimenei (53 %), mājas labiekārtošanai (49 %), pārtikas precēm (45 %), kā arī bērnu vajadzību finansēšanai (30 %) un dārza darbiem vai mājamatniecībai (30 %). Katrs trešais aptaujātais (33 %) lielāko daļu vasaras brīvdienu tēriņu paredzējis ceļošanai pa Latviju vai uz ārvalstīm.

Vairāk nekā pusei (68 %) aptaujāto pēdējā gada laikā darba alga ir saglabājusies nemainīga, tomēr trešajai daļai (32 %) iedzīvotāju ienākumi ir samazinājušies, kā galvenos iemeslus tam minot darba algas samazinājumu (14 %), darba zaudēšanu (10 %) vai atrašanos dīkstāvē (8 %).

Lielākā daļa iedzīvotāju savus vasaras tēriņus plāno finansēt, izmantojot kredītkartes vai cita veida aizdevumus (62 %), savukārt pašu brīvos finanšu līdzekļus izmantos gandrīz ceturtā daļa (38 %) aptaujāto. Šī tendence ir saglabājusies nemainīgi, salīdzinot ar pagājušo gadu, taču būtiskākās izmaiņas vērojamas, salīdzinot ar laiku pirms pandēmijas. Šogad, salīdzinot ar 2019. gadu, par 15 % samazinājies aptaujāto skaits, kas vasaras aktivitāšu finansēšanai izmantos savus ietaupījumus.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.