Menu
 

Asociācija: Augļu un dārzeņu cenu veikalos ietekmēs arī vietējo tirdzniecības tīklu iepirkumu politika

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Augļu un dārzeņu cenu veikalu plauktos ietekmēs ne tikai šī gada ražas prognoze, bet arī vietējo tirdzniecības tīklu iepirkumu politika, degvielas un gāzes cenu pieaugums, darbaspēka trūkums un pat ģeopolitiskie aspekti, pauda Latvijas Augļu un dārzeņu tirgotāju asociācijā (LADTA).

Asociācijas valdes priekšsēdētājs Uldis Jaunzems skaidroja, ka šogad novāktās ražas apjomi būs mazāki nekā pērn, kas saistīts ar sauso un karsto laiku un šī iemesla dēļ tiek prognozēts arī cenu kāpums visai lauksaimniecības produkcijai. Sausuma dēļ dillēm un lokiem jau tagad cena kāpusi pat trīs reizes. Cena augusi arī ķiplokiem, sīpoliem, kartupeļiem un kāpostiem.

Vienlaikus zemniekiem, lai saražotu to pašu produkcijas apjomu, turpmāk nāksies ieguldīt krietni vairāk līdzekļu un resursu, sacīja Jaunzems. Tādējādi, pēc viņa aplēsēm, izmaksas augs visam.

Tomēr augļu un dārzeņu cenas ietekmēs arī citi aspekti, piemēram, dažādiem lielveikalu tīkliem Latvijā ir atšķirīga iepirkumu politika. Jaunzems norādīja, ka ir veikalu ķēdes, kas pašas meklē un iepērk produkciju un ir arī tādas, kas iepērk produkciju no daudziem piegādātājiem, tā uzturot konkurenci, nodrošinot kvalitāti un samazinot cenu. "Rezultātā bieži vien pirmajiem iepirkuma cena ir tāda, kāda otrajiem preces cena veikala plauktā," secināja LADTA valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī pauda, ka papildus auguši arī pārvadājumu un loģistikas tarifi. Cita starpā degvielas cenu kāpums pēdējā laikā bijis nevis par dažiem procentiem, bet par dažiem desmitiem procentu.

Kā secināja Jaunzems, pieaugošā pieprasījuma rezultātā kāpušas arī konteineru īres cenas un ostu tarifi, kas ietekmē produkta gala cenu. Citi nozīmīgi faktori, kas ietekmēs cenas, ir gāzes un elektrības sadārdzinājums - it īpaši tiem ražotājiem, kuri apkurina siltumnīcas, vai kuru ražošana prasa lielus energoresursu ieguldījumus.

Viņš arī minēja, ka, saistībā ar notikumiem Baltkrievijā, aug minerālmēslu cena. Augušas būvmateriālu, it īpaši kokmateriālu cenas, kas ietekmēs tos ražotājus, kuri izmanto paletes, vai aprīko noliktavas ar starpsienām, piemēram, kartupeļu glabāšanai.

"Arī izmaiņas nodokļu sistēmā daudziem radīs papildus izmaksas," piebilda Jaunzems. Tāpat produkcijas gala cenu ietekmē arī darbaspēka trūkums.

Viņš norādīja, ka jau vasaras sākumā zemnieki sūkstījās, ka trūkst darba roku zemeņu novākšanā, taču rudenī šī problēma kļūs vēl aktuālāka, jo, atšķirībā no graudaugiem, dārzeņu novākšana nenotiek tikai ar kombainu.

Līdztekus Jaunzems atzina, ka pandēmijas dēļ būs grūtības piesaistīt arī viesstrādniekus. "Šobrīd ir grūti pat iedomāties kas notiks, ja darba devējam uzliks par pienākumu atbrīvot tos darbiniekus, kas nav vakcinēti pret Covid-19," uzsvēra asociācijas valdes priekšsēdētājs.

Komentējot pārtikas preču grupas, kurām tomēr vērojama cenu krišana, viņš sacīja, ka, līdz ar konkurenci un pārprodukciju atsevišķos valstu tirgos, patlaban par 20% samazinājusies banānu un citronu cena.

"Kaut arī augļi un dārzeņi veikala plauktā maksās vairāk, jāsaprot, ka cenu kāpums nav mākslīgi izveidots," uzsvēra Jaunzems, piebilstot, ka bez iemesla celt preces cenu neļaus spēcīga konkurence un tirgotāju izvēle.

Jau ziņots, ka Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Ingūna Gulbe aģentūrai LETA prognozēja, ka turpmāk sagaidām nevis mērens, bet gan salīdzinoši straujš un šokējošs pārtikas cenu pieaugums.

LADTA reģistrēta 2019.gadā. Asociācijas darbības mērķis ir apvienot juridiskas un fiziskas personas, lai veicinātu augļu un dārzeņu patēriņu, pieejamību un nodrošināt augļu un dārzeņu tirdzniecības sektora ilgtspēju, pārstāvot vienotu Latvijas augļu un dārzeņu tirgotāju viedokli likumdošanas un piegādes ķēdes iniciatīvās.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.