Menu
 

Slovākijas parlamentā izceļas sadursmes saistībā ar aizsardzības līgumu ar ASV

  • Autors:  LETA/DPA

Slovākijas parlamentā otrdien izcēlās sadursmes starp deputātiem īpašā sēdē, kas bija veltīta pretrunīgi vērtētam aizsardzības līgumam starp Slovākiju un ASV.

Kad otrdienas pēcpusdienā sākās debates, labējo ekstrēmistu spārna deputāti ar Slovākijas karogu bloķēja spīkera tribīni, lai neļautu runāt konservatīvajam aizsardzības ministram Jaroslavam Nadjam.

Kad divi parlamenta deputāti no valdošās Liberālās partijas nostājās priekšā politiķiem, kas bloķēja tribīni ar Ukrainas karogu, labējie viņus aplēja ar ūdeni.

Sākoties nekārtībām, citi labējie ekstrēmisti atņēma liberāļiem Ukrainas karogu un norāva vienam no viņiem sejas masku.

Sēde, kas turpinājās līdz vakaram, vairākkārt tika pārtraukta svilpienu un citu neapmierinātības izpausmju dēļ.

Ir gaidāms, ka trešdien parlamentā notiks balsojums par šo līgumu, kuru 3.februārī Vašingtonā parakstīja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens, Slovākijas aizsardzības minitrs Jaroslavs Nadjs un ārlietu ministrs Ivans Korčoks.

Līgums ļauj ASV paplašināt savu militāro klātbūtni Slovākijā, kura robežojas ar Ukrainu, it īpaši attīstot Sliačas un Kuhiņas militārās lidostas.

Slovākijā nav vienprātības par šo līgumu. Kritiķi apgalvo, ka tas var novest pie valsts suverenitātes zaudēšanas un ASV spēku darbošanās ārpus Slovākijas likumu ietvariem.

Nadjs aizstāvēja šo līgumu kā Slovākijas drošības garantiju. To tomēr noraida divas sociāldemokrātiskās opozīcijas partijas un labējie ekstrēmisti.

Lai līgums stātos spēkā, tas ir jāapstiprina Slovākijas parlamentā. Tā apstiprināšana nav droša, jo visas trīs opozīcijas partijas parlamentā, arodbiedrību pārstāvji un armijas kritiķi ir izteikuši iebildumus.

Slovākijas ģenerālprokuratūra janvārī ieteica noraidīt šo līgumu, apgalvojot, ka tas vienpusēji formulēts par labu ASV un nekonstitucionāli ierobežo Slovākijas valsts suverenitāti.

Līguma nosacījumi paredz, ka ASV finansēs abu militāro lidostu attīstību. Tās paliks Slovākijas valdības īpašumā, bet ASV armija varēs tās izmantot bez maksas 10 gadus ar iespējām šo termiņu pagarināt.

Ir arī paredzēts, ka ASV piešķirs 100 miljonus ASV dolāru Slovākijas aizsardzības infrastruktūras modernizācijai.

Domstarpības par jauno aizsardzības līgumu radušās laikā, kad ir pieaudzis saspīlējums starp Rietumiem un Maskavu, jo Krievijas karaspēka koncentrēšana pie Ukrainas robežas raisījusi bažas par iespējamu Krievijas iebrukumu Ukrainā. Maskava gan noliedz, ka plānotu šādu iebrukumu.

Slovākijas premjerministrs Eduards Hegers pagājušonedēļ paziņoja, ka Slovākija ir gatava atbalstīt NATO nostiprināšanos Austrumeiropā, ja to prasīs Slovākijas un Eiropas intereses.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.