Menu
 

Aptauja: Vairāk nekā puse Latvijas sieviešu Covid-19 laikā uztraucas par ģimeni un draugiem

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Vairāk nekā puse jeb 52% Latvijas sieviešu Covid-19 pandēmijas laikā uztraucas par ģimeni un draudiem, liecina Eirobarometra aptaujas dati.

Latvijas sievietēm tika lūgts vērtēt, kādas ir viņu sajūtas Covid-19 laikā. Lielākā daļa jeb 52% sieviešu atbildēja, ka uztraucas par ģimeni un draugiem vai ilgojas pēc ģimenes un draugiem.

31% atzīmēja, ka uztraucas par savu nākotni, bet 27% norādīja, ka ir noraizējušās vai satraukušās un izjūt aizvien lielāku stresu.

Vēl Latvijas sievietēm tika lūgts vērtēt, kādus risinājumus viņas meklētu, ja saskartos ar garīgās veselības problēmām, piemēram, stresu vai trauksmi. Vairums jeb 59% atbildēja, ka meklētu draugu vai ģimenes atbalstu, vēl 53% atzīmēja, ka nodarbotos ar saviem vaļaspriekiem, atpūtas vai sporta aktivitātēm.

24% sieviešu atbildēja, ka meklētu psihologa palīdzību, 22% atzīmēja, ka vērstos pie ģimenes ārsta, bet 10% atzīmēja, ka palīdzību meklētu pie darba kolēģiem.

Skalā no viens līdz pieci Latvijas sievietēm tika lūgts novērtēt, cik lielā mērā "mājsēde" un komandantstunda ietekmēja garīgo veselību. 28% atbildēja, ka "mājsēde" un komandantstunda garīgo veselību būtiski neietekmēja, savukārt 14% sieviešu atbildēja, ka "mājsēde" un komandantstunda ietekmēja garīgo veselību.

26% sieviešu atbildēja, ka ierobežots skaits cilvēku, kurus varēja satikt Covid-19 pandēmijas laikā, būtiski neietekmēja garīgo veselību. Turpretī 15% atbildēja, ka ierobežots skaits cilvēku, kurus varēja satikt, ietekmēja garīgo veselību.

Latvijas sievietēm tika jautāts arī, vai, viņuprāt, Covid-19 pandēmijas laikā Latvijā ir palielinājusies fiziskā un emocionālā vardarbība pret sievietēm, uz ko 29% sieviešu atbildēja, ka, viņuprāt, vardarbība ir mazliet palielinājusies, bet 27% sieviešu atbildēja, ka, viņuprāt, vardarbība ir ievērojami palielinājusies.

Aptauja tika veikta no 2022.gada 25.janvāra līdz 3.februārim, aptaujājot 1043 Latvijas sievietes.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.