Menu
 

Tērauda: Stratēģiskais kompass ir būtisks solis Eiropas Savienības kolektīvās aizsardzības spēju stiprināšanai

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Saeimas administrācija Foto - Saeimas administrācija

“Krievijas iebrukums Ukrainā ir mainījis drošības situāciju Eiropā, tādēļ Eiropas Savienības Stratēģiskais kompass ir būtisks solis gan katras atsevišķas dalībvalsts, gan visas Eiropas Savienības aizsardzības spēju stiprināšanai,” trešdien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Sēdē deputāti apstiprināja nacionālo pozīciju kārtējai Eiropas Savienības valdību vadītāju sanāksmei (Eiropadomei), kurā plānots apstiprināt arī Eiropas Savienības Stratēģisko kompasu drošībai un aizsardzībai, informēja Saeimas preses dienests.

Stratēģiskais kompass ir izstrādāts, lai aktualizētu Eiropas Savienības drošības un aizsardzības sadarbības prioritātes, uzlabotu spēju rīkoties krīzes situācijās un aizsargātu savu drošību un iedzīvotājus. Komisijas priekšsēdētāja uzsvēra, ka tas ir pirmais šāda veida stratēģiskais dokuments Eiropā, kura izstrādes laikā Latvija ir aktīvi piedalījusies apspriešanā.

“Stratēģiskais kompass aptver visus drošības un aizsardzības politikas aspektus,” pēc sēdes skaidroja V.A.Tērauda, norādot, ka stratēģiskā kompasa pamatā ir četri pīlāri: rīcība, drošība, investīcijas un partneri.

“Mēs esam gandarīti, ka dokumentā NATO uzsvērts kā nopietns, nepieciešams sadarbības partneris Eiropas aizsardzības nodrošināšanā. Tāpat atzinīgi vērtējams tajā ietvertais adekvātais Krievijas radīto draudu atspoguļojums. Eiropas Savienības līmenī ir būtiski pievērsties cīņai pret hibrīdapdraudējumiem, tostarp dezinformāciju,” sēdes noslēgumā V.A.Tēraudas pausto citē Saeimas preses dienests.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.