Menu
 

Zelenskis: Ukraina ir gatava apspriest neitralitāti un drošības garantijas

  • Autors:  LETA/UNIAN

Ukraina ir gatava apspriest savu neitralitāti un drošības garantijas, paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Drošības garantijas un neitralitāte, no kodolieročiem brīvas valsts statuss mūsu valstij. Mēs esam gatavi uz to iet. Tas ir pats galvenais punkts. Tas bija pirmais principiālais punkts Krievijas Federācijai, cik atceros. Un, cik man nāk atmiņā, viņi tā dēļ sāka karu," sacīja Zelenskis intervijā vairākiem neatkarīgajiem Krievijas plašsaziņas līdzekļiem.

Šo interviju viņš sniedza portāla "Meduza" galvenajam redaktoram Ivanam Kolpakovam, telekanāla "Doždj" galvenajam redaktoram Tihonam Dzjadko, žurnālistam un rakstniekam Mihailam Zigarjam, kurš arī uzdeva jautājumu no laikraksta "Novaja gazeta" galvenā redaktora Dmitrija Muratova, un laikraksta "Kommersant" speciālkorespondentam Vladimiram Solovjovam. Krievijas plašsaziņas līdzekļu uzraugs "Roskomnadzor" pieprasīja šo interviju nepublicēt un paziņoja, ka ir sācis pārbaudi par to mediju atbildību, kuru žurnālisti intervējuši Zelenski.

Līgumam par neitralitāti un drošības garantijām jābūt nopietnam dokumentam,  nevis kā 1994.gada Budapeštas memorandam, kas paredzēja garantēt Ukrainas teritoriālo nedalāmību apmaiņā pret Kijevas atteikšanos no kodolbruņojuma, uzsvēra Ukrainas prezidents.

"Tāpēc šis punkts - punkts par drošības garantijām Ukrainai. Bet, tā kā viņi teic, ka tās ir garantijas arī viņiem, tas man ir saprotams. (..) Tas ir dziļi izstrādāts, un mani interesē, lai tas nebūtu vēl viens papīriņš kā Budapeštas memorands. Mūs interesē, lai šis papīrs pārvērstos par nopietnu līgumu," teica Zelenskis.

Viņš piebilda, ka lēmumu par neitrālu statusu Ukraina var pieņemt referendumā, jo konstitūcijas grozījumu pieņemšanai vajadzīgs vismaz gads.

"Noteikti jābūt referendumam Ukrainā. Kāpēc? Tāpēc, ka mums ir likums par referendumiem. Drošības garantijas paredz neitrālu statusu, bet tie ir grozījumi konstitūcijā. (..) Referendums ir ātrāks solis nekā grozīt konstitūciju. Tāpēc referendums, jo tikai tauta var pieņemt lēmumu par to, ka būs tāds statuss un būs tādi garanti. Referendums notiks vairāku mēnešu laikā, bet grozījumi konstitūcijā norisināsies ne mazāk par gadu, tā paredz mūsu spēkā esošie tiesību akti," skaidroja Ukrainas prezidents.

Viņš arī teica, ka Ukrainas mērķis pašlaik ir panākt, lai tiktu atjaunots stāvoklis, kāds bija pirms 24.februāra, kad Ukrainā iebruka Krievijas karaspēks.

"Es saprotu, ka piespiest Krieviju pilnībā atbrīvot teritorijas nav iespējams, tas novedīs pie trešā pasaules kara. Es lieliski visu saprotu un apzinos. Tāpēc es arī saku - tas ir kompromiss. Atgriezieties tur, no kurienes viss sākās, un tad mēs mēģināsim atrisināt sarežģīto Donbasa jautājumu.," sacīja Zelenskis.

Viņš arī noraidīja Polijas ierosinājumu izvietot Ukrainā NATO miera uzturēšanas spēkus.

"Es pagaidām līdz galam nesaprotu šo priekšlikumu. Mums nav vajadzīgs iesaldēts konflikts mūsu valsts teritorijā, to es tikšanās laikā ar poļu kolēģiem paskaidroju. Es zinu, ka viņi turpināja šo retoriku," teica Ukrainas prezidents.

"Laimīgā kārtā vai diemžēl, tā pagaidām ir mūsu valsts, bet es esmu prezidents, tāpēc pagaidām mēs izlemsim, vai te būs tie vai citi spēki," viņš uzsvēra.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.