Menu
 

Grāmatizdevēji izraudzījušies skaistākās pagājušā gada grāmatas

  • Autors:  LETA
Foto - Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija Foto - Latvijas Nacionālais mākslas muzejs un Latvijas Grāmatizdevēju asociācija

Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā pirmdien svinīgā ceremonijā godināti 29.grāmatu mākslas konkursa "Zelta ābele" laureāti, aģentūru LETA informēja Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Marika Celma.

Kategorijā "Dzeja" galveno balvu ieguva "Žebera" jeb Andra Brežes grāmata "Ceļš pie patērētāja". Izdevuma mākslinieks ir Breže, savukārt izdevējs "Neputns" grāmatu iespiedis "Jelgavas tipogrāfijā".

Kategorijā "Proza" par labāko atzītas autoru kolektīva veidotās grāmatas "Tas nav domāts tev. Tas domāts ēkai" un "It's not for you. It's for the building". Grāmatas dizaina autors ir Aleksejs Muraško, savukārt ilustrācijas veidojis Ivars Veinbergs. Grāmata, kuru izdevis arhitektu birojs "NRJA", iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Dokumentālo izdevumu kategorijā par labāko atzīta Finna Skorderuda grāmata "Nemiers", kuras dizaina autore ir Ilze Kalnbērziņa-Prā un "Kolektīvs", ilustrācijas veidojis Ernests Kļaviņš. Grāmata, ko izdevusi "Valodu māja", iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Zinātniskās literatūras kategorijā galveno balvu saņēma rakstu krājums "Rihards Zariņš. 1869-1939. Ko Latvijas meži šalc. What Latvia's Forests are Whispering". Grāmatu sastādījušas Ieva Kalnača un Māra Lāce. Grāmatas mākslinieks ir Mārtiņš Ratniks, fotogrāfiju autors ir Normunds Brasliņš, Roberts Kaniņš un Valters Lācis. Grāmata, ko izdevis Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM), iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Uzziņu literatūras kategorijā uzvaras laurus plūca grāmata "Manifests", ko sastādījis Artis Ostups. Grāmatas mākslinieks ir Armands Zelčs. Darbs, kas izdots "Neputnā", iespiests "Jelgavas tipogrāfijā".

Par mākslinieciski augstvērtīgāko mākslas izdevumu atzīta Ineses Baranovskas un Rūtas Rinkas sastādītā grāmata "Madernieka stils". Grāmatas mākslinieks ir Mārtiņš Ratniks, fotogrāfiju autori ir Normunds Brasliņš un Ansis Starks. Grāmata, ko izdevis LNMM, iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Kategorijā "Grāmatas bērniem" galveno balvu ieguva Andras Manfeldes grāmata "Uzzīmē baltu lietu". Grāmatas dizaina autore ir Anna Aizsilniece, ilustrācijas veidojusi Neonilla Medvedeva, datorgrafikas autors ir Raivis Salmiņš, fotogrāfiju autors - Raimo Lielbriedis. Grāmata, kuras izdevējs ir "Aminori", iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Kategorijā "Grāmatas jauniešiem" galveno balvu saņēma autoru kolektīva grāmata "Netikumīgie". Grāmatas dizaina autors ir Aleksejs Muraško, ilustrācijas veidojuši Pauls Rietums, Agate Lielpētere, Liāna Mihailova un Sanita Adoviča. Grāmata, ko izdevis apgāds "Liels un mazs", iespiesta "Jelgavas tipogrāfijā".

Titulu "Gada mākslinieks" žūrija piešķīra māksliniekam Mārtiņam Ratnikam. Savukārt balvu par Mūža ieguldījumu grāmatniecībā saņēma ilggadējā Latvijas Grāmatizdevēju asociācijas izpilddirektore Dace Pugača. Abiem titulu saņēmējiem piešķirta Kultūras ministrijas naudas balva. 

Konkursa laureāti saņēma balvu - bronzā atlietu ābolu koka kastītē, kuras autori ir Ivars Miķelsons un Maija Vīksne.

Kategorijā "Grāmatas jauniešiem" žūrijas speciālbalvu saņēma māksliniece Gundega Muzikante par mākslinieciski iedarbīgu vēstures tēmas interpretāciju, ilustrējot grāmatu "Ir mēness zelta kuģis". Grāmatas izdevējs ir "Jāņa Rozes" apgāds.

Kategorijā "Dzeja" žūrija piešķīra speciālbalvu izdevniecībai "Valters Dakša" par neīstenoto ieceru kopoto rakstu trīs sējumos "Digi-dīgi", "Janka", "Gramota" netradicionālo noformējumu. Izdevumu mākslinieks ir Einārs Pelšs, bet dizainu veidojusi Anete Utināne.

AS "Antalis" speciālbalvas saņēma grāmatas "Barikādēm - 30. Konference X stunda" mākslinieki Tatjana Raičiņeca un Verners Timoško. Grāmatas izdevējs ir Latvijas Nacionālā bibliotēka un "Jelgavas tipogrāfija". 

Savukārt Latvijas Poligrāfijas uzņēmumu asociācija pasniedza speciālbalvu izdevniecībai "Liels un mazs" par sasniegumiem starptautiskā mērogā.

Portāla "Lsm.lv" lasītāju balsojumā par 2021.gada skaistāko grāmatu tika atzīta "Zāmuels Hānemanis un Antons Mesmers. Solis pirms mūsdienu medicīnas". Grāmatas māksliniece ir Baiba Lazdiņa, bet izdevējs - Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds.

Šogad 54 izdevēji žūrijas vērtēšanai bija iesnieguši 133 grāmatas, no kurām 40 grāmatas tika izvirzītas nominācijām, bet par konkursa laureātēm kļuva astoņas no tām.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.