Menu
 

Straujās inflācijas kompensēšanai rosina pensionāriem šogad izmaksāt 13.pensiju

  • Autors:  LETA
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Partijas "Saskaņa" Saeimas deputāti izskatīšanai parlamentā iesniedza grozījumu likumā "Par pensijām", piedāvājot straujās inflācijas kompensēšanai pensionāriem šogad izmaksāt 13.pensiju.

Saeimas sekretārs Andrejs Klementjevs (S) aģentūrai LETA skaidroja, ka patēriņa cenu pieauguma temps Latvijā turpina strauji pieaugt un novērojama ļoti augsta inflācija. Straujo cenu kāpumu 2021. un 2022.gadā galvenokārt ietekmēja trīs galvenās pozīcijas: pārtikas preču, mājokļa izdevumu un transporta pakalpojumu sadārdzināšanās.

Deputāta ieskatā, strauji pieaugot pamatvajadzību izmaksām, kas ir būtiskākās pensionāriem un personām ar invaliditāti, apgādnieka zaudējuma pensijas saņēmējiem, kam pensijas lielākoties ir nelielas, cenu pieaugums tiks izjusts īpaši smagi un daļa jau tagad nespēj segt komunālo pakalpojumu un primāro vajadzību izmaksas.

Atsaucoties uz statistikas datiem, Klementjevs prognozē, ka 2022.gada rudens un ziemas mēneši būs īpaši smagi visiem, bet jo īpaši grūti tie būs personām, kuras ir atkarīgas no valsts sniegtā atbalsta. Tāpēc, viņaprāt, ir nepieciešams pensiju saņēmējiem kompensēt straujo inflāciju ar īpašu atbalstu 2022. gada decembrī, piešķirot tā dēvēto 13.pensiju.

Tas būtu jauns valsts atbalsta veids inflācijas kompensēšanai valsts vecuma pensiju saņēmējiem, neņemot vērā piemaksu pie pensijas par darba stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim, invaliditātes pensiju saņēmējiem un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem.

Ar iesniegto likumprojektu tiek paredzēts 2022.gada decembrī izmaksāt vienreizēju atbalstu inflācijas kompensēšanai, neņemot vērā piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995.gada 31.decembrim. Atbalstu paredzēts izmaksāt mērķēti, īpaši atbalstot mazo pensiju saņēmējus, - pilnā piešķirtās pensijas apmērā personām, kuras pensijas apmērs nepārsniedz 500 eiro, personām, kuru pensijas apmērs ir no 500 līdz 1000 eiro, izmaksā atbalstu 75% no piešķirtās pensijas, personām, kuru piešķirtais pensijas apmērs pārsniedz 1000 eiro, atbalstu izmaksā 25% apmērā no piešķirtās pensijas.

"Saskaņas" politiķi jau vairākkārt vērsās pie kolēģiem Saeimā, lūdzot atbalstīt priekšlikumus, kas saistīti ar atbalsta piešķiršanu pensionāriem, lai atvieglotu viņu stāvokli rudenī un ziemā, kad tiek prognozēts straujš cenu pieaugums. Līdz šim dažādi priekšlikumu par atbalstu koalīcijas atbalsta nesaņēma.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.