Menu
 

Biškopības biedrība: Šogad maijā saražotā medus apjoms kopumā ir neliels

  • Autors:  LETA
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Parasti maijā ir pirmās nopietnās medus ražas, taču šogad saražotais apjoms kopumā ir neliels, aģentūru LETA informēja Latvijas Biškopības biedrības valdes priekšsēdētājs Valters Brusbārdis.

Runājot par medus ražošanas sākumposmu, Brusbārdis norādīja, ka, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, varēja novērot lēnāku un ilgāku attīstību. Tāpat dabā bija aizkavējusies ziedēšana.

"Nav tā, ka šogad nebūtu nekas saražots, bet, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, vēsais pavasaris ir atstājis ietekmi arī uz ražu maijā. Maijs parasti biškopībā ir ražens mēnesis," sacīja Brusbārdis.

Biškopjiem šogad nācās arī parūpēties par to, lai nodrošinātu barības krājumus un novērstu bada stāvokli bišu saimē.

Izvērtējot maija ražas apjomus, biedrība atzīst, ka kopumā gan ir grūti prognozēt, kā izvērtīsies gads, taču biškopji prognozē, ka šogad varētu būt ražas samazinājums.

"Jāskatās vēl, kā izvērtīsies jūnija un jūlija mēnesis, patiesībā jāskatās arī kāds būs augusta mēnesis, kad zied virši. Var gadīties, ka kāds no šiem mēnešiem nostrādā ļoti efektīvi, kas kompensē to, ko mēs esam maijā zaudējuši," komentēja Brusbārdis.

Tāpat viņš norādīja, ka kopumā bites ir pārziemojušas salīdzinoši labi. Biškopības biedrība aptuveni desmito gadu veic anketēšanu par bišu saimju zaudējumu apmēru, un anketas dati liecina, ka bišu zaudējumu vidējais rādītājs Latvijā ir 14,3%, kas ik gadu vidēji iet bojā ziemas laikā, savukārt šogad rādītājs ir zem vidējā - 11,7%.

Latvijas Biškopības biedrība reģistrēta 1994.gadā, un tā pārstāv 3253 lauksaimniekus. Biedrības mērķis ir pārstāvēt biedru intereses, veicināt biškopības nozares attīstību un stabilu izaugsmi Latvijā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.