Menu
 

Kultūras ministrija aicina Mārupes pašvaldību iznīcināt padomju režīmu slavinošo "Skultes lidmašīnu"

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Evija Trifanova, LETA Foto - Evija Trifanova, LETA

Kultūras ministrija (KM) aicina Mārupes novada domi ievērot normatīvajos aktos noteikto kārtību un atbilstoši tai līdz šāgada 15. novembrim iznīcināt padomju režīmu slavinošo, Mārupes novadā esošo objektu "Skultes lidmašīna".

KM norāda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) jau 21. jūlijā nosūtīja oficiālu vēstuli Mārupes novada domei par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu, savukārt KM 22. jūlijā oficiāli vērsās pie pašvaldības par tās teritorijā esošajiem padomju un nacistisko režīmu slavinošajiem objektiem – “Skultes lidmašīna” un “Otrā pasaules kara piemiņas zīme,” kas iekļauti Latvijas Republikas teritorijā esošo demontējamo padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu sarakstā un uz kuriem attiecas likumā “Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā” noteiktā objektu demontāžas kārtība.

Atbilstoši likumā noteiktajam demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus, kam ir mākslinieciska vērtība, arhitektoniska kvalitāte vai kultūrvēsturiska vai izglītojoša nozīme, iekļauj Latvijas Okupācijas muzeja (LOM) krājumā. Lēmumu par demontēto objektu oriģinālo detaļu vai fragmentu iekļaušanu LOM krājumā pieņem muzeja direktors, pamatojoties uz muzeja krājuma komisijas atzinumu un konsultējoties ar NKMP.

Saskaņā ar likumā noteikto LOM var deponēt tā krājumā esošas demontēto objektu oriģinālās detaļas vai fragmentus valsts, pašvaldības vai privātam akreditētam muzejam. KM vērš pašvaldības uzmanību, ka Aviācijas muzejs nav ieguvis valsts atzīta (akreditēta) muzeja statusu, līdz ar to objekts “Skultes lidmašīna” nevar tikt deponēts Aviācijas muzejam.

LOM nav izrādījis vēlmi iekļaut objekta “Skultes lidmašīna” oriģinālās detaļas vai fragmentus savā krājumā un deponēt tos kādam citam muzejam. Šādos gadījumos likumā noteiktajā kārtībā ar objekta demontāžu saprotama objekta nojaukšana vai novākšana (ja attiecīgais objekts nav būve) to iznīcinot, kā arī veicot atbrīvotās teritorijas sakopšanu, turklāt darbi veicami ne vēlāk kā līdz 2022. gada 15. novembrim.

KM ar oficiālu vēstuli 28.jūlijā vērsusies arī VARAM, lūdzot nodrošināt kontroli pār to, kā pašvaldības izpilda likuma un tam pakārtoto Ministru kabineta noteikumu prasības attiecībā uz padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu demontāžu.

Jau ziņots, ka trešdien no Skultes uz Aviācijas tehnikas muzeju pārvietoja padomju armijas lidmašīnas "IL-28" vraku. Lidmašīna Skultes ciemā savulaik tika uzstādīta uz postamenta, lai slavinātu padomju armijas lidotāju nopelnus Otrajā pasaules karā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.