Menu
 

Nepieciešamību darbiniekiem būt vakcinētam pret Covid-19 arī turpmāk varēs noteikt darba devējs

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Mainoties pieejai vakcinācijai pret Covid-19 un vienkāršojot balstvakcinācijas shēmu, nepieciešamību darbiniekiem būt vakcinētiem pret Covid-19 turpmāk, līdzīgi kā līdz šim izglītības un sociālajā jomā, arī veselības nozarē strādājošajiem varēs noteikt darba devējs, paredz otrdien valdībā pieņemtie grozījumi Ministru kabineta noteikumos, informē Veselības ministrijā (VM).

Aktuāla vakcinācija pret Covid-19 joprojām stingri rekomendēta cilvēkiem, kas savus darba pienākumus veic ciešā kontaktā ar cilvēkiem, kam ir augsts risks veselībai saistībā ar Covid-19. Tāpēc darba devējam, izvērtējot katra darbinieka darba pienākumus, inficēšanās riskus un iespējamos riskus citu cilvēku veselībai, saglabātas tiesības noteikt darbus, kurus var veikt tikai aktuāli vakcinētas personas.

Grozījumi valdības noteikumos pieņemti saskaņā ar jaunākajām Imunizācijas valsts padomes (IVP) rekomendācijām un koordinēti ar veselības aprūpes nozari. Atbalstu grozījumiem paudušas arī slimnīcas, kurās koncentrējas lielākais Covid-19 inficēto skaits, atzīmē VM.

Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas valdes locekle locekle Ilze Kreicberga norāda: ”Šobrīd redzam, ka situācija kopumā, kā ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs, uzlabojas – pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu samazinājies par 14,6%. Vienlaikus Covid-19 pacientu skaita palielinājums vērojams slimnīcās - iepriekšējā nedēļā stacionāros nokļuva par 16% vairāk pacientu, kuriem Covid-19 bija pamatdiagnoze. Arī šobrīd Stradiņa slimnīcā ārstējas 41 Covid19 pozitīvs pacients, 17 no viņiem Covid-19 ir pamatiemesls ārstēties stacionārā. Šis skaits ar nelielu intervālu – no 25- 40 pacientiem ir bijis noturīgs visu vasaras periodu, varam teikt, ka situācija šobrīd ir vadāma. Slimnīca ievēros valsts normatīvajos dokumentos noteikto, kā arī veicinās pacientu, īpaši augsta riska pacientu un darbinieku vakcināciju. Šobrīd neesam plānojuši to noteikt par obligātu prasību, bet, ja identificēsim scenāriju, kad nevakcinēti darbinieki apdraud pacientu un kolēģu veselību, šāds lēmums varētu tikt pieņemts.”

Līdzīga prakse novērojama gan citās Eiropas Savienības valstīs, gan pasaulē - tiesības darba devējam organizācijās, kurās ir augsts risks Covid-19 izplatībai, prasīt saviem darbiniekiem veikt aktuālo vakcināciju, skaidro VM. Grozījumi Ministru kabineta noteikumos paredz arī atteikties no nepieciešamības ģimenes ārstiem sniegt steidzamos paziņojumus Slimību profilakses un kontroles centram par klīniski pamatotām aizdomām par Covid-19 infekcijas gadījumu.

Jau ziņots, ka Imunizācijas valsts padome aicina turpmāk vairs neuzskaitīt iepriekš saņemtās Covid-19 vakcīnu devas un pārslimošanas faktus un, nozīmējot balstvakcināciju, neveidot sarežģītus Covid-19 vakcinācijas algoritmus, bet piemērot vienas sezonālās balstvakcīnas principu. Paredzams, ka arī turpmākajās sezonās Covid-19 vakcīnas tiks pielāgotas atbilstoši cirkulējošajiem vīrusa variantiem, vēsta VM.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.