Menu
 

Dubultojies pieprasījums pēc mājas aptieciņas

  • Autors:  Egija Jēkabsone, “Azeta” farmaceite
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Laika perioda no janvāra līdz augustam saistībā ar Covid-19 vīrusa izplatību un karu Ukrainā pieaudzis pieprasījums pēc noteiktiem bezrecepšu medikamentiem – pretsāpju, pretiekaisuma līdzekļiem, kā arī brūču kopšanai paredzētajiem produktiem.

Reaģējot uz iedzīvotāju vajadzību sagādāt nepieciešamākos medikamentus un medicīnas līdzekļus, “Azeta” farmācijas speciālisti brīdina, ka pat bezrecepšu zāles ir jālieto atbildīgi, un mudina par zāļu devām, to kombinēšanu un citiem ar veselību saistītiem jautājumiem bez maksas attālināti konsultēties ar farmācijas speciālistiem.

2022.gada februārī “AZETA” klienti iegādājās pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļus, kā arī brūču kopšanai paredzētus produktus 18 880,77 eiro vērtībā, kas ir gandrīz par 111% vairāk nekā gadu iepriekš (8 955,42 eiro). Savukārt 2022.gada martā – 24 720,49 eiro vērtībā, kas ir par 100% vairāk nekā gadu iepriekš. Salīdzinājumam – 2022.gada janvāra kāpums pret 2021. gada janvāri šo produktu iegādei bija tikai 32%.

Iedzīvotāji vēlas, lai mājās būtu pieejami biežāk lietotie medikamenti un medicīnas līdzekļi

Farmaceiti novērojuši, ka laika periodā no janvāra līdz jūlijam nokomplektēt mājas aptieciņu vēlējās pat tie, kam līdz šim tādas nebija, un kas zāles lieto minimāli. Īpaši liels pieprasījums bija marta mēnesī, kurā tika pārdots divas reizes vairāk medikamentu nekā iepriekšējā mēnesī. Kā viens no iemesliem tam kalpoja Covid-19 saslimstības rādītāji, kas sastādīja vairāk nekā 350 tūkstošus inficēto februāra un marta mēnešos. Savukārt kā otrs iemesls bija karš Ukrainā, par ko liecina pieaugušais pieprasījums brūču dezinfekcijai, steriliem pārsējiem un plāksteriem.

Lielākā daļa vēlas, lai pa rokai būtu pretsāpju un pretdrudža medikamenti, kā arī iekaisuma mazināšanai paredzētās zāles. Iedzīvotāji aizvien biežāk iegādājas arī speciālus līdzekļus brūču dezinfekcijai, sterilus pārsējus, plāksterus. Saglabājas arī vajadzība, lai mājas aptieciņā būtu zāles pret iesnām, deguna aerosoli, zāles pret gremošanas traucējumiem vai vēdera pūšanos.

Neskatoties uz situāciju valstī un pasaulē, katrā mājsaimniecībā būtu ieteicama aptieciņa ar biežāk lietotajiem medikamentiem un pirmās palīdzības līdzekļiem, kas vajadzības gadījumā ļautu ātri reaģēt uz problēmu. Aptieciņas saturu ieteicams komplektēt ar farmaceita palīdzību, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos līdzekļus un sniegs svarīgāko informāciju par medikamentu lietošanu.

Mudina konsultēties ar farmaceitu attālināti

Tuvojoties rudenim un ar Covid-19 vīrusu inficēto skaita pieaugumam, lai mazinātu saslimstības risku, farmaceiti iesaka saņemt konsultāciju attālināti. Attālināta farmācijas speciālista konsultācija ir konfidenciāla, tāpēc cilvēks var justies mierīgs, runājoties par jebkādiem ar veselību saistītiem jautājumiem.

Nepareiza zāļu lietošana var kaitēt, radot pārdozēšanas risku. Tāpēc nevajadzētu lietot zāles, paļaujoties tikai uz savu vai apkārtējo pieredzi. Pirms šķietami parastu un jau lietotu bezrecepšu medikamentu izmantošanas ieteicams vispirms konsultēties ar farmaceitu, bet pirms medikamentu došanas bērniem – arī ar ārstu. Atkarībā no simptomiem un pavadslimībām, kā arī citām lietotajām zālēm vai uztura bagātinātājiem, farmaceits var palīdzēt izvēlēties piemērotāko un efektīvāko preparātu vai precizēt devu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.