Logo
Drukāt šo lapu

Baidens: Pasaule ir nukleāra Armagedona draudu priekšā pirmoreiz kopš Aukstā kara

Pasaule ir nukleāra Armagedona draudu priekšā pirmoreiz kopš Aukstā kara, ņemot vērā Krievijas prezidenta Vladimira Putina izteiktos draudus par kodolieroču lietošanu karā pret Ukrainu, ceturtdien brīdināja ASV prezidents Džo Baidens.

"Mēs neesam saskārušies ar Armagedona perspektīvu kopš [ASV prezidenta Džona] Kenedija un Kubas raķešu krīzes" 1962.gadā, Baidens sacīja Demokrātu partijas līdzekļu vākšanas pasākumā Ņujorkā.

Viņš pauda uzskatu, ka Putins "nejoko", draudot lietot kodolieročus, lai turpinātu iebrukumu Ukrainā.

Baidens nāca klajā ar neparasti spēcīgiem komentāriem par Putina kodoldraudu radītajiem riskiem, uzrunājot savas partijas atbalstītājus līdzekļu vākšanas pasākumā, kas notika preses magnāta Ruperta Mērdoka dēla Džeimsa Mērdoka namā Manhetenā.

Atgādinot kodolkrīzi, kuru 1962.gadā izraisīja Padomju Savienība, izvietojot raķetes Kubā, no kuras tās viegli sasniegtu ASV, Baidens sacīja, ka "pirmoreiz kopš Kubas raķešu krīzes mums ir tieši draudi no kodolieroču lietošanas, ja situācija turpinās attīstīties tā, kā tā attīstās".

Putins ir izteicis vāji maskētus draudus lietot kodolieročus, ja viņam šķitīs, ka vairs nav citu variantu viņa mēģinājumā ieņemt Ukrainas teritoriju Rietumvalstu atbalstītās Ukrainas pretošanās apstākļos. 

Eksperti ir izteikušies, ka tie, visticamāk, būtu relatīvi nelieli taktiski kodoltriecieni. Tomēr Baidens brīdināja, ka taktisks trieciens ierobežotā rajonā tomēr riskētu izraisīt plašāku uzliesmojumu.

"Mums ir darīšana ar puisi, kuru es diezgan labi pazīstu," sacīja Baidens. "[Putins] nejoko, kad viņš runā par taktisko kodolieroču, bioloģisko vai ķīmisko ieroču potenciālu lietošanu, jo viņa armija, var teikt, uzrāda ievērojami vāju sniegumu."

"Es nedomāju, ka ir tāda lieta kā spēja viegli [lietot] taktisku kodolieroci un nenonākt līdz Armagedonam," teica Baidens.

"Es mēģinu saprast, kāds ir Putina nogriešanās ceļš. Kur viņš atrod izeju? Kur viņš atrodas tādā stāvoklī, ka ne tikai nezaudē seju, bet [arī] nezaudē ievērojamu varu Krievijā?" sacīja Baidens.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024