Menu
 

Foto: Dubultos atklāta Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras kokgriezuma dekoru izstāde

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

No 10.oktobra Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā Dubultos aplūkojama ekspozīcija “Trausli/Fragile”. Tā stāsta par Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras kokgriezuma dekoriem jeb koka mežģīnēm, akcentējot šī pagātnes mantojuma trauslumu.

Jūrmalas koka arhitektūras raksturīgo iezīmi – kokgriezuma dekorus, to rotājošās funkcijas un vizuālās līdzības dēļ mēdz dēvēt par koka mežģīnēm. Šīs dekoratīvās būvdetaļas Jūrmalas vēsturiskajā arhitektūrā tika plaši izmantotas jau no 19.gadsimta otrās puses, ēkas pielāgojot peldviesu uzņemšanai. Kokgriezumiem dekorētas dzegas, konsoles, logu aplodas un zelmini arī pavisam vienkāršas celtnes spēja padarīt pievilcīgas, piešķirot kūrortam nepieciešamo viegluma un greznuma iespaidu. Vēl šodien Jūrmalas ielas ar kokgriezumiem rotātajām ēkām ir kā galerijas, kas atspoguļo aizgājušo laikmetu stilu un modes tendences.

Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centra kokgriezuma dekoru kolekcijas ekspozīcija iepazīstina ar būvdetaļām, kas vairāk nekā pirms simts gadiem veidotas no klimatiski piemērotā un plaši pieejamā vietējā materiāla – egles un priedes. Tās ir amatnieku roku darbs, un, kā var pārliecināties ekspozīcijā, nav divu identisku rotājumu. Tomēr, kaut gan no koka, šīs mežģīnes ir trauslas, jo pakļautas laika un cilvēku iedarbībai. Pirms simt gadiem darināto dekoratīvo kokgriezumu unikalitāte īpaši izceļas, salīdzinot ar šodienas lāzergriezuma tehnikā veidotajām seno ornamentu replikām – 21.gadsimta mehāniskajām mežģīnēm.

Ēka, kurā ekspozīcija iekārtota, ir 1879. gadā celtā “Villa Bellevue” – izcils Jūrmalas vēsturiskās arhitektūras paraugs. Izstādes dizaina autore arhitekte Līga Gaile, ekspozīciju  veidojusi, akcentējot koka dekoru līdzību mežģīnēm. Apmeklētāji vienā no ēkas plašajām verandām var nesteidzīgi pāršķirstīt grāmatas par Jūrmalas arhitektūru. Kā norāda Jūrmalas Kultūrtelpas un vides dizaina centrā, “Trausli/Fragile” ir kā starta platforma izglītojošiem projektiem un lekciju cikliem, kas popularizē Jūrmalas unikālo koka arhitektūru.

Izstāde atvērta apmeklētājiem pirmdienās plkst. 10.00-17.00, no otrdienas līdz piektdienai plkst. 10.00-16.00, iepriekš apmeklējumu piesakot pa tālruni 62001010 vai rakstot Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Ieeja – bez maksas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.