Menu
 

Slimnīcām plāno daļēji segt energoresursu sadārdzinājumu

  • Autors:  LETA
Foto - LETA Foto - LETA

Slimnīcām plāno daļēji segt energoresursu sadārdzinājumu, pavēstīja Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

Lai stacionārajām ārstniecības iestādēm nodrošinātu daļēju energoresursu sadārdzinājuma segšanu, Veselības ministrija (VM) apropriācijas kārtībā pārdalīs 6,8 miljonus eiro, Tas tika nolemts arī otrdien valdības sēdē.

Kā aģentūrai LETA skaidroja ministrijā, līdzekļi tiks pārdalīti starp programmām nozares iekšienē. Piemēram, viena no tādām programmām ir apakšprogramma "Centralizētā medikamentu un materiālu iegāde", no kuras līdzekļi 20 988 eiro apmērā tiks novirzīti plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai.

Tikmēr vaicāts, vai slimnīcām izdevies atgūt tām otrajā pusgadā samazināto finansējumu 20 miljonu eiro apmērā, Kalējs atzina, ka šajā ziņā nekas nav mainījies un nekas nav arī risināts.

Iepriekš lielākā daļa slimnīcu bija saņēmušas informāciju no Nacionālā veselības dienesta (NVD) par finansējumu 2022.gada otrajam pusgadam, kas paredz būtisku finansējuma samazināšanu tieši pirms apkures sezonas sākšanās, un LSB norādīja, ka finansējums samazināts nepamatoti.

Kopumā finansējuma samazinājums slimnīcām ir 20 miljoni eiro. Vislielākais samazinājums ir Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kurai neizmaksās aptuveni deviņus miljonus eiro. Vēl teju 500 000 eiro bāzes finansējuma atņemti Vidzemes slimnīcai un līdzīga summa arī Jelgavas slimnīcai.

Kā aģentūrai LETA skaidroja NVD, izmaiņas finansējuma apjomā nav saistītas ar Covid-19 pacientu aprūpi, jo to ārstēšana visām slimnīcām tiek apmaksāta papildus iepriekš plānotajam gada finansējumam, ko saskaņā ar normatīvo regulējumu NVD periodiski pārskata.

Tomēr šobrīd, vērtējot katras slimnīcas iepriekš noslēgtā līguma izpildi, izveidojusies situācija, ka lielā daļā slimnīcu pirmajā pusgadā ārstēts mazāks pacientu skaits, nekā tas bija plānots līgumā, kas noslēgts gada sākumā. Attiecīgi, ja pacientu skaits ir mazāks kā 80% no plānotā, tad līgumā noteiktais finansējums un plānotais pacientu skaits tiek samazināts, skaidroja NVD.

NVD ar katru slimnīcu meklē individuālus risinājumus, lai valsts budžeta līdzekļi tiktu izlietoti pēc iespējas efektīvāk - lai rūpētos par slimnīcu vajadzībām, vienlaikus arī pacienti varētu saņemt nepieciešamos pakalpojumus. Paredzēts, ka daļu neizmantotā finansējuma novirzīs, pārskatot sniegto pakalpojumu tarifus, kā arī ambulatoro pakalpojumu apmaksai, kas sniegti lielākā apjomā, nekā iepriekš plānots. Tas uzlabos valsts apmaksātu speciālistu konsultāciju, diagnostisko izmeklējumu un citu ambulatoro pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.