Menu
 

Levits: Eiropas centrālo banku neatkarība ir svarīga

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja Foto - Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja

3.novembrī Valsts prezidents Egils Levits atklāja Latvijas Bankas simtgadei veltīto starptautisko ekonomikas konferenci "Ilgtspēja un nauda: veidojot nākotnes ekonomiku", norādot, ka "21.gadsimtā centrālo banku loma mainās, taču to neatkarība ir daļa no mūsdienu ekonomikas vispārpieņemtās gudrības, un tai arī turpmāk tādai jābūt", informē Valsts prezidenta kancelejā.

Valsts prezidents E.Levits atzīmēja, ka Latvijas un Eiropas partneru uzdevums ir koncentrēties uz kopīgiem mērķiem aizvien sarežģītākas mūsdienu ekonomikas apstākļos: "Mūs vieno ne tikai viena valūta. Mums ir kopīgas vērtības, likumi un intereses, kas vienmēr ir jāaizstāv. Eiropas Savienības spēks ir ciešā sadarbībā savā starpā un sadarbība ar transatlantiskajiem un līdzīgi domājošiem partneriem."

Uzrunājot Eiropas finanšu sektora līderus, Valsts prezidents norādīja, ka Latvija zina, ko nozīmē transformēt ekonomiku, un ka Latvijas Banka kopš neatkarības atjaunošanas 1991.gadā ir bijusi finanšu sistēmas centrā: "Latvijas Banka ir mūsu finanšu sistēmas centrs, tā ir mūsu valsts stabilizējošais un virzošais spēks. Tāpēc ir likumsakarīgi, ka šodien mūsu centrālā banka ir viena no galvenajām institūcijām, kas veicina pārmaiņas un palīdz risināt mūsu sabiedrības nākotnes izaicinājumus."

Valsts prezidents izcēla centrālās bankas rīcību par visaptverošu ilgtspējas mērķu iekļaušanu monetārajā politikā, kā arī aicināja komercbanku sektoru pārstāvjus aktīvāk iesaistīties Latvijas tautsaimniecības nākotnes veidošanā. Tāpat viņš norādīja, ka Latvijai ir jāattīsta kapitāla tirgus, lai valstij būtu pieejami jauni finansējuma un investīciju kanāli zaļās transformācijas jomā.

Valsts prezidents savā runā pievērsās arī Eiropas Centrālās Bankas iniciatīvai ieviest digitālo eiro, lai aizsargātu maksājumu autonomiju un monetāro suverenitāti. "Lai nodrošinātu, ka iedzīvotāji arī turpmāk var uzticēties mūsu valūtai, mums jānodrošina, ka šajā procesā prioritāte tiek piešķirta privātumam. Paralēli tehnoloģiju attīstībai mums aktīvi jādefinē jauni tiesību principi, lai izvairītos no riskiem un kaitējuma pilsoņu tiesību un brīvību ierobežošanā," atzīmēja E.Levits.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.