Menu
 

Ko darīt ar eglīti pēc svētkiem? Apsaimniekotāja padomi

  • Autors:  Gatis Roze, “Civinity Mājas” Dzīvojamo ēku pārvaldīšanas daļas vadītājs
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Agrākos laikos atceramies pat tādus gadījumus, ka egles vienkārši izmeta pa logu daudzstāvu namos un sētniekam tad bija papildus darbs šos atkritumus savākt.  Mūsdienās cilvēki ir apdomīgāki, bet tomēr ir lietas, par ko jāatceras.

Šobrīd lielākā daļa atkritumu izvedēju Rīgā un Jūrmalā piedāvā eglīšu izvešanu, norādot noteikumus, kā eglītes jānovieto pie atkritumu konteineriem un kādās dienās būs izvešana. Egļu ievietošana atkritumu konteineros būs noteikumu pārkāpums un arī lieki aizņems konteinera tilpumu un rezultātā par atkritumu izvešanu visiem būs jāmaksā dārgāk.

“Civinity” ieteikumi:

Birstošu egli nevajag nest kāpņutelpā, jo tad koplietošanas telpas tiek piesārņotas, tas nav patīkami un ērti pārējiem iedzīvotājiem.  Ja telpu un teritorijas uzkopšana atbilstoši līgumam  notiek tikai 2-3 reizes nedēļā, šādās piesārņotās kopīpašumā  telpās būs jāuzturas līdz nākamajai uzkopšanas reizei. 

Noteikti nevajadzētu vest egli liftā, jo arī tur tiek piesārņota koplietošanas telpa, īpaši liftu durvju spraugas un sliedes, ko ir grūti iztīrīt.

Egli pirms nešanas kāpņu telpā vajag sagriezt, ielikt maisā un tad nest un novietot pie atkritumu konteineriem.

Pirms eglītes iznešanas no dzīvokļa to vajag kārtīgi nopurināt vai ietīt kādā materiālā.

Ja ir izvēlēta egle podiņā, tad ir iespēja pēc svētkiem egli saglabāt un vēlāk, kad zeme nav vairs sasalusi, to iestādīt piemēram pie lauku mājām. Pilsētā, dzīvojamo māju pieguļošajā teritorijā egli stādīt var, tikai saņemot atbilstoši pārējo mājas iedzīvotāju vairākuma atbalstu.  To noteikti nevajadzētu darīt nesaskaņoti.

Mājas iedzīvotāji, kas kopīgi nolemj par šādu egles izmantošanu pēc svētkiem, ir jāņem vērā , ka koks augs lielāks un nākotnē var būt traucējošs. Ir bijuši gadījumi, kad pie mājas iestāda egli un pēc dažiem gadiem tā jārok ārā un jāpārstāda, jo sāk aizēnot kāda kaimiņa balkonu vai logus.  Tāpēc šādu izvēli jāizdara, tikai saskaņojot ar apsaimniekotāju  un mājas iedzīvotāju vairākumu.

Iestādot egli piemājas teritorijā, ar laiku, kad egle paaugsies, var veidot tradīciju un rotāt egli svētkiem laukā.

Ir vairāki pakalpojuma sniedzēji, kas piedāvā egles izvest – atbrauc uz mājokli, novāc, sapako un aizved,

Ir iespēja painteresēties, ja egle nav nobirusi, kuriem dzīvnieku audzētājiem varētu noderēt egles kā barība dzīvniekiem. 

Tāpat iedzīvotājiem īpaša uzmanība jāpievērš dažāda veida izlietotai pirotehnikai un to izmešanai sadzīves atkritumu konteineros.  Pirms izmešanas ir noteikti jāpārliecinās, vai svētku salūtam iegādātā pirotehnika tiešām ir izlietota un nav vairs sprādzienbīstama.  Ņemot vērā to, ka neizlietota pirotehnika ir ugunsnedroša, tā var aizdedzināt atkritumu konteineru jebkurā brīdī, arī tā pārvadāšanas laikā. Neizlietotu pirotehniku ieteicams vai nu izlietot, vai arī nodot atpakaļ pirotehnikas pārdevējam.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.