Menu
 

Komisija skeptiska par četru dienu darba nedēļu, bet aicina vērtēt elastīgu darba laiku

  • Autors:  LETA
Foto - Ieva Ābele, Saeima Foto - Ieva Ābele, Saeima

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija skeptiska par sabiedrības iniciatīvu, kas rosina grozīt Darba likuma 131.pantu un paredz četru dienu un 32 stundu darba nedēļu, bet aicina vērtēt elastīgu darba laiku, izriet no šodienas komisijas sēdē paustā.

Komisija nodeva iniciatīvu izskatīšanai Trīspusējās sadarbības padomei, lai turpinātu vērtēt elastīgu darba laiku.

Iniciatīvas autora Denisa Meļehova ieskatā, palielinot brīvo laiku, darbinieku apmierinātības un radošuma līmenis pieaugs, nesamazinot darba efektivitāti. Viņaprāt, būs vairāk brīvā laika arī mācībām un personīgajai pilnveidei, kam arī būs pozitīvs ekonomiskais efekts.

Līdzīga iniciatīva jau 2020.gadā tika iesniegta Saeimā, bet to noraidīja, taču šoreiz parlaments to ir nodevis vērtēšanai komisijās.

Komisijas priekšsēdētāja Inga Bērziņa (JV) sēdes ievadā sacīja, ka, iepazīstoties ar citu valstu piemēriem, viedokļi ir dažādi, un tie nav viennozīmīgi. Bērziņa pieļāva, ka Latvija ekonomika pašreiz to nevar atļauties, bet ir vērts diskutēt par elastīgu darba laiku.

Valsts kancelejas pārstāvji norādīja, ka iniciatīva valsts pārvaldē nav atbalstāma, jo jau šobrīd ir darbinieku trūkums.

Labklājības ministrijas, Ekonomikas ministrijas, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas ieskatā darba stundu samazinājums ietekmētu pakalpojumu pieejamību valsts un pašvaldību pārvaldē. Ministriju pārstāvji aicina vērtēt elastīgu darba laiku, kā arī attālinātu darbu, kas pēc pandēmijas ir aktuāls.

Sēdē kā elastīgs darba laika piemērs tika minēta 40 stundu darba nedēļa, četras dienas strādā deviņas stundas, vienu dienu - četras.

Deputāts Edmunds Cepurītis (P) aicināja pārskatīt uz izvērtēt Darba likumu, lai tas ir atbilstošs mūsdienām. Pētījumi parādot - atsevišķās nozarēs saīsinot darba laiku līdz 36 stundām nedēļā, produktivitāte palielinās proporcionāli. Tāpat viņš piedāvāja pilotprojektu, ko varētu izpildīt Rīgas domes struktūrvienība "Rīgas digitālā aģentūra".

Raivis Dzintars (NA) neatbalsta 32 stundu darba nedēļu, bet uzskata, ka mērķis ir veicināt elastīgāku darba laiku, nevis to noteikt likumā.

Līga Kozlovska (ZZS) atzīmēja, ka daudzās profesijās ir izplatīts izdegšanas sindroms, tāpēc ir vērts domāt par apmaksātām trīs dienām gadā veselības uzlabošanai.

Latvijas Darba devēju konfederācija šodienas ekonomikas situācijā iniciatīvu neatbalsta, bet esot vērts diskutēt par nodarbinātības modernizēšanu.

 
atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.