Menu
 

PTAC: Ilgtermiņa auto noma – vērtīgi zināt, pirms uzņemties saistības Apriņķis.lv

  • Autors:  Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Ilustrācija - PTAC Ilustrācija - PTAC

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina patērētājus, izmantojot auto nomas pakalpojumus, ņemt vērā būtisku informāciju un pievērst uzmanību svarīgām niansēm, kas ļaus pieņemt atbilstošus lēmumus.

Pirms noslēgt ilgtermiņa nomas līgumu, rūpīgi iepazīstieties ar līgumu un tā pielikumiem. Atcerieties, ka ilgtermiņa auto noma nav kredīts, un, beidzoties nomas līgumam, automašīnu Jūs neiegūsiet savā īpašumā. Ņemiet vērā, ka par līguma pirmstermiņa izbeigšanu līgumā mēdz būt iekļautas sankcijas (līgumsods).

Iepazīstieties, kādi ir līgumā iekļauti papildu maksājumi, kas neietilpst ikmēneša automašīnas nomas maksā. Šādiem maksājumiem ir jābūt skaidri un saprotami norādītiem līgumā. Piemēram, jārēķinās, ka bez nomas maksājumiem visā nomas laikā Jums var būt pienākums par saviem līdzekļiem iegādāties iznomājamās automašīnas apdrošināšanu (OCTA, KASKO), veikt maksājumus par automašīnas tehnisko apskati CSDD, kā arī veikt automašīnai nepieciešamos remontdarbus/tehnisko apkopi, veikt sezonas riepu maiņu u.c.

Līgumā var būt noteikti ierobežojumi attiecībā uz nomas automašīnas lietošanu, piemēram - pirms izbraukšanas ar nomas automašīnu ārpus ES un EEZ valstu teritorijas nepieciešams saņemt iznomātāja piekrišanu.

Visbiežāk  iznomātais auto nomniekam tiek nodots turējumā un lietošanā uz līgumā noteikto nomas periodu. Pēc līguma termiņa beigām nomas automašīna ir jānodod pakalpojuma sniedzējam līgumā noteiktajā kārtībā. Automašīnas izpirkuma tiesības ir atkarīgas no noslēgtā līguma noteikumiem.

Pirms sākat lietot automašīnu, pievērsiet uzmanību tam, lai tiktu noformēti pieņemšanas-nodošanas akti, kurus paraksta abas puses un kas ir neatņemama līguma sastāvdaļa. Pirms nomas līguma parakstīšanas veltiet pietiekami daudz laika, lai rūpīgi pārbaudītu automašīnas tehnisko un vizuālo stāvokli, piemēram, vai automašīnai ir kādi skrāpējumi, buktes, iespiedumi u.c. bojājumi. Jūsu papildu aizsardzībai ieteicams veikt automašīnas stāvokļa foto vai video fiksāciju.

Kā apzināt ilgtermiņa auto nomas finansiālo izdevīgumu?

Lai izprastu piedāvātā ilgtermiņa auto nomas līguma izdevīgumu un atbilstību Jūsu mājsaimniecības budžeta iespējām, izvērtējiet:

* kāds ir nomas automašīnas tehniskais stāvoklis;

* kāda ir līgumā noteiktā automašīnas vērtība;

* kāds ir ikmēneša nomas maksājuma apmērs un apmaksas kārtība, termiņi;

* kādi ir iespējamie papildu maksājumi, kas neietilpst automašīnas nomas maksā;

* kāds ir automašīnas nomas kopējais laika periods;

* kādu summu veido līguma ietvaros kopā samaksājamie nomas maksājumi visā nomas periodā;

* vai un kādu starpību veido līguma ietvaros samaksājamie nomas maksājumi attiecībā pret līgumā noteikto automašīnas (transportlīdzekļa) vērtību;

* vai un kādas ir līgumā ietvertās sankcijas (līgumsodi), to apmēri u.c.

Pievērsiet uzmanību, vai Jums tiek piedāvāts ilgtermiņa auto nomas līgums vai finanšu līzinga līgums. Dažkārt aiz auto nomas piedāvājuma var būt paslēpts kreditēšanas līgums jeb finanšu līzinga līgums. Atgādinām, ka ar sliktu kredītvēsturi un bez pierādāmiem ienākumiem kreditēšanas līgumu nav iespējams noslēgt.

Ja pakalpojuma sniegšanas laikā un/vai pēc pakalpojuma saņemšanas radies strīds, atcerieties, ka strīda gadījumā patērētājam ir normatīvajos aktos noteiktās tiesības vērsties pie pakalpojuma sniedzēja, lai to risinātu. Pretenzijas iesniegšanas gadījumā pievienojiet savam iesniegumam visus Jums pieejamos materiālus (piemēram, līguma, pieņemšanas-nodošanas akta kopiju, foto, video u.c.), kas varētu palīdzēt objektīvi atrisināt radušos strīdu. Ja strīdu ar pakalpojuma sniedzēju atrisināt neizdodas, Jūs varat vērsties PTAC (ievērojot Patērētāju tiesību aizsardzības likuma 26.2 panta noteikumus). Iesniegumu iesniegšanas kārtība norādīta https://www.ptac.gov.lv/lv/iesniegt-sudzibu.

Rūpīgi izlasiet līgumu un tā pielikumus! Esiet atbildīgi un apsveriet visus auto nomas finansiālos aspektus un līguma darbības laikā nepieciešamos papildu tēriņus, lai savam mājsaimniecības budžetam neuzliktu nesamērīgu slogu!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.