Menu
 

Aizsardzības mācības ieviešanai uz Rīgas reģionu būs jānovirza papildu personāls (papildināta)

  • Autors:  LETA
Foto - seržants Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija Foto - seržants Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

Valsts aizsardzības mācības (VAM) ieviešanas tuvākie izaicinājumi būs personāla novirzīšana uz Rīgas reģionu un mācības iekļaušana vispārējā vidējās izglītības standartā, otrdien Saeimas Visaptverošas valsts aizsardzības apakškomisijā atzina Jaunsardzes centra (JC) direktors Aivis Mirbahs.

Viens no izaicinājumiem ir saistīts ar to, ka VAM paredzēts izglītot aptuveni 41 000 jauniešu. Iepriekš gan informatīvajos ziņojumos tika minēti 30 000 līdz 32 000 izglītojamie. Ņemot vērā, ka informācija nav bijusi korekta, JC kopā ar Aizsardzības ministriju lūgs atbalstu papildu štata vietu izveidošanai.

Otrkārt, 43% jauniešu mācās vai dzīvo Rīgā un Pierīgā. Tas nozīmē, ka uz šo reģionu būs jānovirza papildu personāls.

Treškārt, VAM vēl joprojām nav iekļauta vispārējā vidējās izglītības  standartā. Tas būtu jāizdara līdz šī gada septembrim, lai "visi būtu gandarīti un ar mierīgu sirdi" varētu sagaidīt, kad VAM būs obligāts, norādīja Mirbahs.

JC direktors gan mierināja, ka JC instruktoru trūkums esot mīts, jo patlaban nokomplektētas 216 no 244 instruktoru vietām. "Iztrūkst patlaban 28, bet pirms četriem gadiem sākām ar 70 instruktoriem," piebilda Mirbahs.

Valsts izglītības satura centra (VISC) vadītāja Liene Voroņenko norādīja, ka jau patlaban daļā skolu VAM tiek realizētas, tāpēc esot svarīgi saprast, ar kādiem mehānismiem un instrumentiem skolas īsteno VAM saturu. Tā rezultātā var piedāvāt rekomendācijas turpmākai īstenošanai visās pārējās izglītības iestādēs. Patlaban centrs neredzot būtiskas problēmas attiecībā uz vidējās izglītības standarta grozījumiem un martā vai aprīlī plānots virzīt iekšējai saskaņošanai šo grozījumus.

Komisijā arī radās diskusija par VAM salāgošanu ar skolēnu slodzi ņemot vērā, ka jauniešiem ir arī citas mācību stundas. "Izaicinājums saprast kā VAM ar 140 stundām iekļausies vispārējā vidējās izglītības standartā," norādīja JC direktors. Voroņenko norādīja, ka VISC piedāvājums ir koriģēt stundu skaitu noteiktos mācību priekšmetos. Skolēnu slodzes palielināšana gan nebūtu uzskatāma kā laba prakse, jo skolēniem ir ļoti intensīvs izglītības saturs. Kā vienu no risinājumiem varētu apsvērt sporta samazināšanu par vienu stundu.

AM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts norādīja, ka aizsardzības resora priekšlikums ir īstenot VAM kā līdz šim, jo "šobrīd tas strādā". Paredzēts, ka apakškomisija pie VAM tēmas atgriezīsies kādā no nākamajām sēdēm.

Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likums paredz, ka no 2024.gada 1.septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta.

Valsts aizsardzības mācība 2018.gadā sākotnēji tika ieviesta kā pilotprojekts 13 Latvijas skolās. Tās mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās valsts aizsardzības kontekstā.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.