Menu
 

No aprīļa Baložos pieaugs ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izvērtējusi un padomes sēdē apstiprinājusi jaunus ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifus SIA "Baložu Komunālā saimniecība". Apstiprinātie tarifi ir zemāki par sākotnēji iesniegtajiem, informē SPRK.

"Tarifu projektu vērtēšanas gaitā rūpīgi veicam visu izmaksu pārbaudi un nepieciešamības gadījumā pieprasām komersantam sniegt papildu precizējumus un izmaksu pamatojumu. Šī tarifu projekta vērtēšanas gaitā par vairākiem jautājumiem komersantam uzdevām sniegt papildu informāciju, kā arī pieprasījām iesniegt tarifu projekta precizējumus. Rezultātā sadarbībā ar komersantu sākotnēji iesniegtie ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifi, kas stāsies spēkā šā gada 1.aprīlī, samazināti kopumā par 29% jeb 1,01 eiro par vienu patērēto kubikmetru. Lielākoties izmaksas samazinājušās, pateicoties elektroenerģijas cenu kritumam biržā," skaidro SPRK Ūdenssaimniecības, depozīta sistēmas un atkritumu departamenta direktore Agnese Kozlovska.

Ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējs aprēķinājis divus tarifu projektus - līdz valsts atbalsta perioda beigām (2023.gada 30.aprīlis) un pēc tā. No valsts atbalsta periodā piemērojamajiem tarifiem ir izslēgtas izmaksas par elektroenerģijas sistēmas pakalpojumiem. No 1. līdz 30.aprīlim tarifs par ūdensapgādes pakalpojumiem būs 1,01 eiro/m3, bet par kanalizācijas pakalpojumiem - 1,47 eiro/m3. Savukārt pēc valsts atbalsta perioda beigām (no 2023.gada 1.maija) ūdensapgādes pakalpojumu tarifs būs 1,05 eiro/m3, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,56 eiro/m3. Izvērtēšanas gaitā samazinātas vairākas izmaksu pozīcijas - pamatlīdzekļu nolietojums, personāla izmaksas, kā arī elektroenerģijas izmaksas, norāda SPRK.

Lai arī virkne izmaksu ir samazinājušās, salīdzinot ar sākotnēji iesniegtajām, jaunie tarifi no 1.aprīļa kopumā būs augstāki par 2016.gada apstiprinātajiem. Šobrīd spēkā esošais ūdensapgādes pakalpojumu tarifs ir 0,71 eiro/m3 un kanalizācijas pakalpojumu tarifs - 1,41 eiro/m3. Galvenokārt tarifu pieaugums ir saistīts ar elektroenerģijas, apkures, degvielas izmaksu palielinājumu, kā arī minimālās un vidējās algas līmeņa kāpumu valstī.

SIA "Baložu Komunālā saimniecība" ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu projektu SPRK izvērtēšanai iesniedza 2022.gada 17.augustā. SPRK, izvērtējot tarifu aprēķinu un to pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu SIA "Baložu Komunālā saimniecība" ūdenssaimniecības pakalpojumu izmaksas, skaidro komisijā. 

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

 

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.