Menu
 

Aptauja: iepirkšanās paradumus ietekmē produktu cena un veselīga dzīvesveida tendences

  • Autors:  Apriņķis.lv
Foto - publicitātes Foto - publicitātes

Vairāk nekā puse (52%) Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā sākuši iegādāties veselīgākus – ekoloģiskus, bioloģiskus, minerālvielām un vitamīniem bagātus – pārtikas produktus: augļus, dārzeņus, graudaugus, zivis u. c., liecina “Norstat” veiktā aptauja. Galvenais kritērijs, iegādājoties pārtikas produktus, ir cena, bet vienlaikus sabiedrība pievērš uzmanību tādiem aspektiem kā produkta kvalitāte, sastāvs un ietekme uz veselību, kā arī tas, cik šis produkts ir neaizstājams ikdienas uzturā.

Lai ikdienas uzturu padarītu veselīgāku, Latvijas iedzīvotāji pēdējā gada laikā izkopuši jaunus iepirkšanās paradumus: 80% aptaujāto iegādājas vairāk dārzeņu, augļu un zaļumu, 36% biežāk pērk zivis vai jūras veltes, savukārt 27% savu uzturu uzlabo, izvēloties produktus bez pievienota cukura. Jaunieši 18–29 gadu vecumā ievērojami biežāk (18%) nekā citās vecuma grupās (8%) izvēlas veģetārus un vegāniskus ēdienus.

Produkta kvalitāte jeb tā sastāvs un ietekme uz veselību 22% Latvijas iedzīvotāju ir viens no svarīgākajiem kritērijiem pārtikas iegādes brīdī. Tāpat liela nozīme ir tam, cik nepieciešams ir konkrētais produkts (28%). Tomēr par galveno kritēriju pārtikas produktu iegādes brīdī ir kļuvusi cena – tai uzmanību pievērš 34% aptaujāto. Sevišķi svarīgs šis aspekts ir 18–29 gadu veciem jauniešiem (49%). Toties zīmols un iepakojuma dizains kļūst arvien mazsvarīgāks – uz šiem faktoriem kā izšķirošiem savās izvēlēs norāda vien retais.

38% iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir iegādājušies pārtikas produktus un maltītes arī tiešsaistē. 28% norādījuši, ka to izvēlas laika taupīšanas nolūkos, katrs desmitais uzskata, ka tiešsaistē ir vieglāk pārskatāms piedāvājuma klāsts, un tikpat daudzi atzīst, ka piegāde uz mājām izmaksā lētāk nekā došanās uz veikalu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.