Logo
Drukāt šo lapu

Meņģelsone: Būtiski radīt daudzveidīgas un drošas medikamentu piegādes ķēdes

Foto - Veselības ministrija Foto - Veselības ministrija

Būtiski ir radīt daudzveidīgas un drošas medikamentu piegādes ķēdes un ilgtermiņā ļoti svarīga ir kritiski svarīgo zāļu ražošanas pārvietošana Eiropas Savienībā (ES) gan attiecībā uz izejvielām, gan aktīvajām farmaceitiskajām sastāvdaļām un gatavo produkciju, tādējādi mazinot riskus zāļu deficīta apstākļos, tiekoties ar Eiropas Komisijas (EK) komisāri veselības un pārtikas drošuma jautājumos Stellu Kirjakidu, sacīja Latvijas veselības ministre Līga Meņģelsone.

Tikšanās laikā Meņģelsone pauda atzinību EK lomai un darbībām dažādu vakcīnu pieejamības nodrošināšanā dalībvalstīs Covid-19 pandēmijas sākumposmā, ieviešot vienotu ES centrālo iepirkumu. Tādējādi tika izglābti tūkstošiem dzīvību, vienlaikus šobrīd būtiski ir risināt jautājumu par iepirkumu līgumu pārskatīšanu, pielāgojot tos šā brīža realitātei un epidemioloģiskajai situācijai.

Kirjakidu savukārt akcentēja solidaritātes nozīmi gan 2020.gadā, slēdzot līgumus ar vakcīnu ražotājiem ļoti neskaidros un absolūti neprognozējamos epidemioloģiskajos apstākļos, gan arī šobrīd, kad EK veic sarunas ar ražotājiem 27 ES dalībvalstu vārdā. Sarunu rezultātā vakcīnu piegāžu laiks varētu tikt izvērsts ilgākā termiņā. Vienlaikus komisāre uzsvēra, ka epidemioloģiskā situācija, lai arī šobrīd ir stabilizējusies, ir mainīga un arvien veidojas jauni vīrusa paveidi. Līdz ar to nav prognozējams, vai kāds no Covid-19 infekcijas apakšpaveidiem neradīs smagāku slimības gaitu, tādēļ vakcīnu nodrošinājuma jautājums jebkurā gadījumā nākamajos gados vēl būs aktuāls.

Tāpat tikšanās laikā tika pārrunāti jautājumi par medikamentu nodrošinājumu, jauno ES farmācijas regulējumu un kopējo politiku antimikrobiālās rezistences mazināšanā. Meņģelsone norādīja, ka būtiski ir radīt daudzveidīgas un drošas medikamentu piegādes ķēdes un ilgtermiņā ļoti svarīga ir kritiski svarīgo zāļu ražošanas pārvietošana ES gan attiecībā uz izejvielām, gan aktīvajām farmaceitiskajām sastāvdaļām un gatavo produkciju, tādējādi mazinot riskus zāļu deficīta apstākļos.

Kā vienu no ES izaicinājumiem veselības aprūpes jomā veselības ministre Meņģelsone akcentēja arī atbalstu Ukrainai, nodrošinot ārstniecību un rehabilitāciju karā cietušajiem, kā arī sniedzot atbalstu Ukrainas ārstniecības iestādēm medicīniskā aprīkojuma, iekārtu un medikamentu jomā. EK komisāre pateicās Latvijai par aktīvu iesaistīšanos palīdzības sniegšanā un apliecināja ciešu sadarbību ar Ukrainas amatpersonām, kā arī uzsvēra koordinētas palīdzības sniegšanas nozīmi.

Pēc tikšanās VM Meņģelsone un Kirjakidu apmeklēja Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu, kur apskatīja dienas stacionāru, rehabilitācijas klīniku, Hematoonkoloģijas nodaļu un Kardioķirurģijas hibrīdoperāciju zāli.

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024