Menu
 

Ņujorkas zvērinātie nolemj izvirzīt apsūdzību Trampam

  • Autors:  LETA/AP/AFP

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie Ņujorkā ir nobalsojuši par apsūdzības izvirzīšanu bijušajam ASV prezidentam Donaldam Trampam saistībā ar maksājumiem, kas esot veikti pornoaktrisei Stormijai Danielsai pirms ASV prezidenta vēlēšanām 2016.gadā, ceturtdien ziņoja ASV mediji.

Apsūdzība kriminālnoziegumā, kas aizzīmogotā veidā iesniegta Manhetenas apgabala prokuratūrai, domājams, tiks paziņota tuvāko dienu laikā, atsaucoties uz četriem informētiem avotiem, vēsta laikraksts "The New York Times".

76 gadus vecais Tramps kļūs par pirmo bijušo ASV prezidentu, kas apsūdzēts kriminālnoziegumā. Šī apsūdzība ir trieciens Trampa nodomiem kandidēt prezidenta vēlēšanās 2024.gadā.

Iepriekšējās izmeklēšanas zvērinātie kopš janvāra uzklausījuši vairākus lieciniekus. Viņu balsojums par Trampa apsūdzēšanu notika pēc Manhetenas apgabala prokurora Elvina Brega veiktās izmeklēšanas.

Danielsa apgalvo, ka viņai 2006.gadā bijusi dēka ar Trampu, ko gan viņš noliedz, un ka viņai 2016.gadā dažas dienas pirms ASV prezidenta vēlēšanām samaksāti 130 000 dolāru, lai panāktu viņas klusēšanu.

Zvērinātie uzklausīja Trampa bijušo personīgo advokātu Maiklu Koenu, kurš ir atzinies "klusēšanas naudas" maksāšanā Danielsai. Koenam 2018.gada decembrī tika piespriesti trīs gadi cietumā par vairākiem noziegumiem, kuru starpā ir arī maksājumi divām Trampa mīļākajām, lai panāktu viņu klusēšanu.

Bijušais ASV prezidents arī bija uzaicināts liecināt, tomēr atteicās ierasties.

Prokurors Bregs, kurš pārstāv demokrātus, ir apstiprinājis, ka viņa birojs ir sazinājies ar Trampa advokātiem, lai "koordinētu viņa padošanos" Ņujorkas varasiestādēm apsūdzību nolasīšanai klātienē, kad apsūdzētais var atzīt vai neatzīt savu vainu. Pirms šī procesa apsūdzētais tiek nofotografēts un tiek paņemti viņa pirkstu nospiedumi.

Pēc tam tiesnesim ir jāizlemj, vai apsūdzēto var atbrīvot pret drošības naudu vai arī viņš jāpatur apcietinājumā.

Pie Manhetenas tiesas nama, kur gaidāma pirmā Trampa stāšanās tiesneša priekšā, ieviesti papildu drošības pasākumi.

Raidsabiedrība CBS, atsaucoties uz Trampa advokātiem, ziņo, ka pie tiesneša bijušais ASV prezidents varētu ierasties nākamās nedēļas sākumā.

Tramps, kurš uzstāj, ka ir "pilnībā bez vainas", var arī atteikties ierasties Ņujorkā. Tādā gadījumā varasiestādēm būtu viņš jāaiztur Floridas rezidencē, kur viņš dzīvo pēc prezidenta amata termiņa beigām 2021.gadā.

Tikmēr Floridas gubernators Rons Desantiss, iespējamais Trampa sāncensis cīņā par republikāņu nomināciju startam 2024.gada prezidenta vēlēšanās, paziņojis, ka štats nepalīdzēs Ņujorkas pavalstij bijušā prezidenta izdošanas prasības gadījumā.

Juridiskie eksperti lēš, ka cenšanās izvairīties no stāšanās tiesneša priekšā var tikai paildzināt procesu, tikmēr medijos izskanējis, ka Tramps vēlas sarīkot izrādi, panākot, lai Slepenā dienesta pārstāvji ierodas viņa Floridas štata rezidencē "Mar-A-Lago", aiztur viņu un rokudzelžos nogādā tiesā Ņujorkā.

Pēc apsūdzību nolasīšanas gaidāmas vairākas pirmstiesas sēdes, kurās tiks noteikts prāvas datums un lemts par lieciniekiem un pierādījumiem. No prāvas apsūdzētais var izvairīties, vienojoties ar prokuratūru, tomēr Trampa gadījumā tas ir maz ticams, jo viņš publiski ir noliedzis savu vainu.

Neskatoties uz kriminālapsūdzībām, Tramps varētu turpināt kampaņu 2024.gada ASV prezidenta vēlēšanās, jo ASV konstitūcija neaizliedz apsūdzētai personai kandidēt. Notiesāšanas gadījumā gan varētu būt ierobežojumi ieņemt augstāko amatu valstī.

ASV konstitūcijas 14.grozījums aizliedz vēlētā amatā būt personai, kas "bijusi iesaistīta dumpī vai nemieros". ASV Pārstāvju palāta atbalstīja Trampa impīčmentu saistībā ar 2021.gada 6.janvāra uzbrukumu Kongresam, kuru sarīkoja Trampa atbalstītāji pēc viņa zaudējuma vēlēšanās Džo Baidenam, tomēr Senāts bijušo prezidentu attaisnoja.

Pašlaik Trampa iesaisti uzbrukumā Kongresam izskata īpaša padome, un bijušajam prezidentam var draudēt arī apsūdzības saistībā ar notikušo.

Danielsa bija iesūdzējusi Trampu tiesā par apmelošanu saistībā ar viņa tvītu, kurā viņš kā "totālu krāpšanos" raksturoja pēc Danielsas liecībām tapušo skici, kurā itkā redzams noziedznieks, kurš esot centies ar draudiem panākt aktrises klusēšanu.

ASV federālais tiesnesis Kalifornijas štatā Džeimss Otero 2018.gada oktobrī noraidīja šo Danielsas prasību pret Trampu un tā paša gada decembrī nolēma, ka Danielsai jāsamaksā Trampam apmēram 293 000 ASV dolāru viņa advokātu honorāru segšanai un vēl 1000 dolāru kā soda nauda.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.