Menu
 

Mārtiņš Āboliņš: Rūpniecībā gads sācies ar nelielu lejupslīdi

  • Autors:  Mārtiņš Āboliņš, ekonomists, AS “Citadele banka”
Foto - arhīvs Foto - arhīvs

Latvijas rūpniecībā šis gads ir sācies ar nelielu lejupslīdi un vāju ārējo pieprasījumu. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētā informācija, šī gada februārī Latvijas apstrādes rūpniecībā salīdzinājumā ar pērnā gada februārī ražošanas apjomi samazinājās par 2,9%.

Šis kritums lielā mērā atspoguļo situāciju globālajā rūpniecībā, kur Covid-19 pandēmijas laika netipiski augstais pieprasījums pēc dažādām precēm ir beidzies, pakalpojumu nozares atkal darbojas un noliktavās preču krājumu ir atgriezušies normālā līmenī. Tādēļ jaunie pasūtījumi rūpniecībā ir mazāki kā pēdējos divos gados un ražošanas apjomi šobrīd samazinās arī Lietuvā un Igaunijā, kur kritums pēdējos mēnešos ir pārsniedzis 6%.

Latvijas rūpniecībā šobrīd ir recesija, tomēr situācija dažādās rūpniecības nozarēs ir ļoti atšķirīga. Vairākās lielajās apstrādes rūpniecības nozarēs situācija ir gana sarežģīta un ražošanas apjomu kritums pārsniedz 10%, savukārt citās nozarēs ražošana turpina augt. Februārī salīdzinājumā ar 2022. gada februārī koka izstrādājumu ražošana Latvijā samazinājās par 9,6%, mēbeļu ražošana – par 12%, metālizstrādājumu ražošana – par 11,3%, nemetālisko minerālu ražošana – par 16,5%, un auto detaļu ražošana – par 17,1%. Tikmēr pārtikas ražošana februārī pieauga par 9,6%, elektrisko iekārtu – par 17,5%, un datoru, kā arī optisko iekārtu – par 53,4%.

Skatoties uz nozarēm ir redzama arī energoresursu cenu ietekme, jo ražošanas apjomi pārsvarā aug nozarēs ar relatīvi zemu energoresursu patēriņu, savukārt samazinās energointensīvākās nozarēs. Līdzīga situācija pēdējos ceturkšņos redzama arī citviet Eiropā.

Lai arī ražošanas apjomi samazinās, dēļ inflācijas apgrozījums apstrādes rūpniecības februārī pieauga par 10,3%. Tomēr ražotāju cenu inflācija krīt un iespējas kompensēt zemākus ražošanas apjomus ar augstākām cenām mazinās. Uz ražošanas apjomu kāpumu gan šobrīd arī nav pamats cerēt. Eiropa ir veiksmīgi pārvarējusi ziemu un energoresursu cenas ir būtiski sarukušas, tomēr pēdējo nedēļu notikumi finanšu jomā rāda, ka recesijas riski globālajā ekonomikā joprojām ir gana augsti, un ārējais pieprasījums rūpniecībā, visticamāk, saglabāsies vājš vismaz līdz gada otrajai pusei.

Pēc manām prognozēm ražošanas apjomi Latvijas apstrādes rūpniecībā šogad varētu sarukt par 3-5%.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.