Menu
 

Padomi atkritumu šķirošanai Lieldienās

  • Autors:  Laima Kubliņa, SIA “Zaļā josta” mārketinga vadītāja
Ilustrācija - publicitātes Ilustrācija - publicitātes

Pavasara saulgriežos, Lieldienās, simboliski tiek svinēta pavasara atnākšana un saules atdzimšana. Pirmie pavasara saules stari īpaši spoži apspīd ziemas laikā putekļus krājušās lietas, kuras ilgu laiku netiek lietotas. Tāpēc Lieldienu brīvdienas ir piemērots brīdis, kad sagatavot mājokli pavasara atnākšanai un atbrīvoties no dažādām nevajadzīgām lietām un Lieldienu svētku atkritumiem pareizi.

Dod nevajadzīgiem tekstilizstrādājumiem otru mūžu

Kļūstot siltākam laikam, garderobes nomaiņa ir pirmais solis, kā sirdī un ikdienā ienest pavasara vēsmas. Ziemas drēbes, kas vairs netiks lietotas, kā arī tie apģērbi, kas jau gadu karājas skapī un tā arī nav piedzīvojuši savu iznācienu, kopā ar pavasara drēbēm, kas tomēr kļuvušas par mazu, ir nododami tekstilatkritumu savākšanas konteineros.

Šobrīd apsaimniekotāji savāktos tekstilizstrādājumus cenšas laist atkārtotā apritē, tāpēc iedzīvotāji aicināti utilizēt apģērbus un apavus bez būtiskiem bojājumiem. Tomēr tuvākā nākotnē Latvijā tiks ievērojami pilnveidota tekstilatkritumu apsaimniekošanas sistēma, kas ļaus šādā veidā ērti atbrīvoties arī no cauriem un nolietotiem tekstilizstrādājumiem.

Nolietotas elektroiekārtas ir vērtīgas izejvielas

Pavasarī laiks nest no mājas ārā savu mūžu nokalpojušās elektroiekārtas. It īpaši nav vērts glabāt informāciju tehnoloģiju iekārtas, kas ātri morāli noveco. Nododot elektroiekārtas pārstrādei, tiek atgūta virkne vērtīgu otrreizējo izejmateriālu – metālus, tostarp cēlmetālus, plastmasu, stiklu, kā arī dažādas ķīmiskas un videi kaitīgas vielas, pasargājot vidi no potenciāla piesārņojuma.

Turklāt jāatceras, ka elektrotehniku var nodot pārstrādei pilnīgi bez maksas, bet lielākos apjomos, pat pasūtīt tās bezmaksas izvešanu no dzīvesvietas.

Veic pavasara riepu maiņu atbildīgi

Iedzīvotājiem ir iespēja gada laikā bez maksas utilizēt vienu vieglo automobiļu riepu komplektu, nogādājot to pārstrādei SIA “Druplat” Rīgā. Jāatgādina, ka auto riepas ir videi kaitīgi atkritumi, kas ne tikai dabā gandrīz nesadalās, bet arī piesārņo augsni ar naftas produktiem. Tāpēc riepas ir jānodod pārstrādei, nogādājot tuvākajā videi kaitīgo preču pieņemšanas punktā, kas veic riepu pieņemšanu. Iepriekš sazinoties, iespējams noskaidrot sadarbības noteikumus un atrast tuvāko vietu, kur riepas pieņem bez maksas.

Sāc šķirot BIO

Ja arī šīs Lieldienas izvērtušās par gastronomiskiem svētkiem, pēc kuriem radušies dažādi bioloģiski noārdāmi atkritumi – olu čaumalas, neapēstie salāti, dārzeņu un augļu mizas, nokaltušie pūpolu zari -, tad nesteidz tos izmest sadzīves atkritumu konteinerā. Ir laiks pieteikties bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanai, lūdzot savam atkritumu apsaimniekotājam uzstādīt brūno konteineru BIO atkritumu savākšanai.

Bioloģiski noārdāmie atkritumi veido apmēram pusi no radītā sadzīves atkritumu apjoma. Pareizi atdalīti BIO atkritumi tiek izvesti par samazinātu maksu. Tāpēc BIO atkritumu šķirošana ļauj ietaupīt līdzekļus, kā arī ievērojami samazināt apglabājamo atkritumu apjomu un tādējādi sekmēt Eiropas zaļā kursa politiku.

Pārtikas iepakojumam jākļūst par izejvielām

Lai sarūpētu Lieldienu svētku maltīti, līdz ar pārtikas produktiem mājās nonāk dažādi iepakojuma materiāli. Tukšā stikla tara piemērota nodošanai depozīta sistēmā, bet pārējās pudeles un burkas metamas dalītās vākšanas konteinerā stikla iepakojumam.

Tukšs un pārtikas pārpalikumus nesaturošs plastmasas iepakojums kopā ar saplacinātu papīra un kartona iepakojumu un metāla iepakojumu – skārdenēm un konservu kārbām un burku vākiem – metams konteinerā vieglajam iepakojumam, lai nonāktu otrreizējā pārstrādē un vēlāk – atkārtotā apritē. Pareizi sašķirotas, no pārtikas pārpalikumiem atdalītas un maksimāli saplacinātas izlietotā iepakojuma vienības var nodot pārstrādei pilnībā bez maksas.

Lai Lieldienu atkritumu šķirošana būtu ērta un vienkārša, visu par atkritumu šķirošanu, kā arī sev tuvāko šķiroto atkritumu nodošanas vietu, var atrast vietnē “www.atkritumi.lv”. Atkritumu šķirošana ļauj ietaupīt līdzekļus, jo kvalitatīvas otrreizējās izejvielas pieņem un pārstrādā bez maksas. Jo vairāk otrreizējo izejvielu tiek atdalīts no kopējās sadzīves atkritumu plūsmas, jo mazāk būs jāmaksā par sadzīves atkritumu utilizēšanu.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.