Menu
 

Diriģents Ints Teterovskis: Būt brīvam, bet ar savu brīvību neierobežot citu brīvības Apriņķis.lv

  • Autors:  "Kodols"
Foto - LETA Foto - LETA

Klajā nācis ierakstu kompānijas “SKANi” ieskaņotais jauniešu kora “Balsis” Raimonda Paula mūzikas albums “Dziesmas par Latvijas upēm”. Šis ir pirmais “SKANi” izdotais albums, kurā skan Raimonda Paula mūzika, un pirmais, kurā dzirdams viens no Latvijas izcilākajiem amatierkoriem “Balsis” diriģenta Inta Teterovska vadībā.

Albumā ieskaņots mazāk zināms Raimanda Paula a cappella kordziesmu cikls “Dziesmas par Latvijas upēm” ar Ineses Zanderes dzeju. Kā īpaša klātbūtne un papildinājums līdzās mūzikai albuma pēdējā celiņā “Upju lirika” skan paša Maestro klavierspēle un dzeja autores lasījumā. Dziesmu cikls “Dziesmas par Latvijas upēm” jauniešu kora “Balsis” izpildījumā skanējis koncertos jau agrāk, taču albumā mūzika ieskaņota pirmoreiz.

Kora mākslinieciskais vadītājs Ints Teterovskis par dziesmu cikla ieskaņojumu stāsta: “Šis ir ļoti gaidīts albums. Nu jau ir vairāki kora sastāvi, kas ir dziedājuši šo ciklu. Nemitīga sastāva maiņa ir jauniešu koru specifika, bet tā rada arī jaunas muzikālās idejas. Un tas ir brīnišķīgi, ka katru reizi katra dziesma atklājas no jauna – citā krāsā, citā sajūtā. Esmu priecīgs un pateicīgs jauniešiem, ka viņi uzticas latviešu kormūzikai un ne tikai grib, bet arī spēj iedziļināties un izcili atskaņot to. Pie šī cikla mēs atgriežamies regulāri un turam to kora pamatrepertuārā.”

Kas ir ekstrēmākais, ko dzīvē esat darījis?
Nakts laikā niru okeānā pie koraļu rifa Austrālijā. Pašas plēsīgās haizivis nepeld rifu tuvumā, taču vienalga sanāk naktī peldēties kopā ar haizivīm.

Viens no aizkustinošākajiem brīžiem dzīvē?
Bērnībā, kad man uzdāvināja slēpes. Bērniem bija jāatrod dāvanas, kuras vecāki bija paslēpuši no mums, un toreiz slēpes bija noslēptas dīvāna veļas kastē.

Kas jūs iedvesmo darbam?
Pats darba process, ne tik daudz rezultāts.

Jūsu veselīgie ieradumi?
Kādreiz, kad apēdu lielu un treknu burgeru un tad divas nedēļas ēdu tikai veselīgu pārtiku. Sanāk divas nedēļas veselīgi ieradumi.  

Jūsu kaitīgie ieradumi?
Kopš kovida laika pārāk patīk skatīties ekrānā, ne vienmēr tas ir televizors.

Vērtīgākā atziņa, ko dzīves laikā esat guvis?
Būt brīvam, bet ar savu brīvību neierobežot citu brīvības.

Grāmata vai filma, ko ieteiktu citiem?
Jā, esmu sācis lasīt grāmatas. Pagaidām spilgtākā bijusi Žaumes Kabrē “Es atzīstos”. 

Kādu mūziku klausāties?
Pēdējā laikā straumēšanas vietnē klausos visu pēc kārtas, bet pēdējā mēneša laikā  visvairāk klausos kora “Balsis” jauno albumu “Dziesmas par Latvijas upēm”.

Jūsu nepraktiskākais spontānais pirkums?
Es visus nepraktiskos pirkumus pārvēršu noderīgās lietās. Ārā neko nemetu, bet īpaši arī neko nekrāju. Ja pats kaut ko nelietoju, atdodu citiem, tādā veidā pat tās lietas, kas ir pirktas ar citu mērķi, beigās sanāk praktiskas un lietojamas.

Vieta un laiks, kurā gribētu dzīvot?
Tikai šeit un tagad. Paciemoties gribētu visur kur, bet ne dzīvot.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.