Menu
 

Foto: Nakts krustaceļā Siguldā piedzīvo Dieva klātbūtni un pieskārienu

  • Autors:  Aira Jēkabsone
Foto – Vitalij Merkl Foto – Vitalij Merkl

31.martā Siguldā norisinājās Nakts krustaceļš, kopā pulcējot ap 100 cilvēkus no dažādām pilsētām – bija pārstāvji gan no Siguldas, Inčukalna, Valmieras, Smiltenes, Rīgas, gan arī tālākām vietām – Madonas, Salaspils, Ogres, Ventspils, Ludzas un citām. Jaunākais bija piecus gadus vecs dalībnieks, bet vecākais ap 70 gadiem. Piedalījās 29 komandas, no kurām, apmeklējot visus kontrolpunktus, finišeja 19 komandas. Priecājamies, ka bija gan ģimenes komandas, gan draugu grupas, kas ceļa laikā varēja noteikti gan personīgi, gan arī kā komanda vairāk sadraudzēties un piedzīvot Dieva klātbūtni un pieskārienu.

Krustaceļa mērķis bija caur fiziskām aktivitātēm, pa tumsu un apstājoties krustaceļa stacijās, kur tiek doti dažādi garīgu pārdomu uzdevumi, meklēt ceļu arī pie sevis un pie Dieva. Aizdomāties par lietām, par ko ikdienas skrējienā ne vienmēr sanāk. Bija patiess prieks par komandu iesaistīšanos, līdzatbildību un vienotību savā starpā.

Nakts krustaceļa ideja nāk no Polijas, kur tas tiek saukts par Ekstremālo krustaceļu. Tas ilgst 24 stundas un ceļā cilvēki dodas vienatnē.

Dalībnieku sejās bija vērojama liela gatavība šim ceļam un uzmanība kontrolpunktos. Daži atzina, ka nebija gatavi, ka ceļš būs tik garš, tomēr tas arī ir viens no mērķiem – lai ceļš nav viegls, lai ir nepieciešams “pārkāpt pāri sev”, iziet no komforta zonas. Daudzi atzina, ka ir ļoti noguruši, bet laimīgi, jo šajā ceļā bija daudz ko pārdomāt par dzīvi, sevi un tuvajiem, pasauli un Dievu.

Komanda “Cardio” no Madonas:"Nebeidzami kāpieni, dubļu vannas, stāvi kalni, un tas viss pilnīgā tumsā. Ceļš bija grūts, un, šķiet, vienmēr Krustaceļam tādam būtu jābūt, lai mēs ne tikai ieklausītos Jēzus ciešanu notikumos, bet arī fiziski saskartos ar nogurumu un sāpēm, tādējādi tos izjūtot vēl vairāk."

Komanda “XXL” – Lilita devās ceļā kopā ar suni Hārperu:"Līdz Gaujas tiltam viss bija labi, bet pēc tam ceļš prasīja piepūli, pat suns negribēja ložņāt pa dubļiem! Tomēr distanci veicām līdz galam."

Komanda “Pieci” – komandas sastāvā bija divi sākumskolas un pamatskolas vecuma bērni, veica visu ceļu: "Krustaceļā ļoti skaista bija vide apkārt – izgaismotas alas, skaisti tiltiņi. Bērni jautāja, vai tik skaisti ir katru vakaru. Man vislabāk patika Pēteralā. Tā bija īpaša sajūta – staigāt pa mežu naktī. Nākamajā dienā man bija jādodas uz darbu, gulēju vienu stundu, bet viss bija ļoti labi. Bija ļoti laba sajūta, varēja just lielu saliedētību gan ģimenes starpā, gan arī komandu – viens otru varējām saukt par brāļiem un māsām, palīdzēt, ja nepieciešams. Visiem ļoti patika."

Nākamgad tradīciju turpināsim, tas notiks tāpat kā šogad, nedēļu pirms Lielās piektdienas, bet nu jau citā skaistā Latvijas vietā, visticamāk netālu no Rīgas.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.