Menu
 

CSP: Gada inflācija martā Latvijā samazinājusies līdz 17,3%

  • Autors:  Apriņķis.lv
Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP Patēriņa cenu pārmaiņas (procentos pret iepriekšējā gada attiecīgo mēnesi). Grafika – CSP

2023.gada martā, salīdzinot ar 2022. gada martu, vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 17,3 %, bet, salīdzinot ar 2023. gada februāri, palielinājās par 0,7 %, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Mēnesi iepriekš gada inflācija bija 20,3%.

Būtiskākā ietekme uz cenu līmeņa izmaiņām, salīdzinot ar februāri, bija pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem (+0,4 procentpunkti), apģērbiem un apaviem (+0,3 procentpunkti), dažādu preču un pakalpojumu grupā (+0,2 procentpunkti), alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem (+0,1 procentpunkts), ar atpūtu un kultūru saistītām precēm un pakalpojumiem (+0,1 procentpunkts), veselības aprūpei (+0,1 procentpunkts), kā arī ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,3 procentpunkti), ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem (-0,1 procentpunkts). Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 1,5 %.

Būtiskākais cenu pieaugums bija svaigiem dārzeņiem (+15,0 %). Noslēdzoties akcijām, dārgāka bija žāvēta, sālīta vai kūpināta gaļa (+5,2 %), maize (+1,7 %), galvenokārt baltmaize. Mēneša laikā cenas pieauga saldējumam (+6,5 %), cūkgaļai (+1,3 %), svaigām vai atdzesētām zivīm (+5,5 %), olām (+2,1 %), gaļas izstrādājumiem (+1,5 %), svaigiem augļiem (+0,6 %). Savukārt lētāks bija piens (-4,0 %), kā arī akciju ietekmē cenas samazinājās piena produktiem (-2,1 %), jogurtam (-3,5 %), sieram un biezpienam (-1,0 %), konditorejas izstrādājumiem (-1,1 %), sviestam (-3,0 %), liecina CSP dati.

Alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu vidējais cenu līmenis palielinājās par 2,0 %. Alkoholisko dzērienu cenas kāpa par 1,7 %, galvenokārt noslēdzoties akcijām vīnam, stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī alum. Tabakas izstrādājumi sadārdzinājās vidēji par 2,6 %.

Apģērbu un apavu vidējais cenu līmenis martā pieauga par 6,4 %, ko ietekmēja jaunās pavasara sezonas preču nonākšana tirdzniecībā. Apģērbiem cenas palielinājās par 6,0 %, bet apaviem – par 7,9 %.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,7 %. Būtiskākais cenu kritums grupā mēneša laikā bija elektroenerģijai. Lētāka bija arī siltumenerģija, cietais kurināmais, ūdensapgāde, kanalizācijas pakalpojumi. Savukārt dārgāka bija mājokļa īres maksa.

Pēc CSP informācijas, veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 0,9 %. Mēneša laikā būtiskākais pieaugums bija farmaceitiskajiem produktiem. Dārgāki bija arī ārstu speciālistu pakalpojumi un zobārstniecības pakalpojumi.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi kļuva lētāki par 0,9 %, ko lielākoties ietekmēja degvielas cenu kritums par 3,3 %. Dīzeļdegvielas cenas samazinājās par 4,8 %, benzīna – par 0,9 %, bet auto gāzes – par 5,9 %. Savukārt dārgāki bija pasažieru aviopārvadājumi, personisko transportlīdzekļu apkope un remonts.

Ar atpūtu un kultūru saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,9 %. Mēneša laikā vidējais cenu līmenis pieauga kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem, televīzijas abonēšanas maksai un daiļliteratūras grāmatām. Savukārt lētāki bija ziedi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā cenas palielinājās par 3,3 %. Galvenokārt noslēdzoties akcijām, dārgākas bija personīgās higiēnas preces un skaistumkopšanas līdzekļi.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, mājokļa mēbelēm, ēdināšanas pakalpojumiem, vēsta CSP.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.