Logo
Drukāt šo lapu

Pērn zemnieki Pierīgā valsts atbalsta aizdevumus lauksaimniecības zemes iegādei izmantojuši par 1,8 miljoniem eiro

Ilustrācija - "Altum" Ilustrācija - "Altum"

2022.gadā pieprasījums pēc Attīstības finanšu institūcijas “Altum” aizdevumiem lauksaimniecības zemes iegādei saglabājies iepriekšējam gadam līdzīgā līmenī. Pagājušajā gadā, izmantojot valsts atbalsta programmas aizdevumus, notikuši 209 zemes iegādes darījumi, kuros lauksaimnieki iegādājušies 3642 hektārus zemes par kopējo summu 16,5 miljoni eiro (par 12% mazāk nekā gadu iepriekš).

Centra reģionā jeb Pierīgā pagājušajā gadā ar “Altum” finansējumu notika 23 darījumi, un to kopējā summa pārsniedza 1,8 miljonus eiro.

Pagājušajā gadā vidējā valsts atbalsta aizdevuma summa palielinājusies par aptuveni 25% – no 63 tūkstošiem eiro 2021.gadā līdz 79 tūkstošiem eiro 2022.gadā. Vidējās aizdevuma summas pieaugums skaidrojams ar zemes cenas pieaugumu visos Latvijas reģionos, norāda “Altum”. Savukārt vidējā vienā darījumā iegādātā platība nav mainījusies, tie ir aptuveni 17 hektāri lauksaimniecības zemes.

Salīdzinot 2022.gadu ar 2021.gadu, Centra reģionā darījumu skaits zemes iegādē ir palicis nemainīgs, savukārt vidējā darījuma summa ir pieaugusi. Pēdējo gadu tendences parāda, ka reģionā samazinās zemes iegādes darījumu skaits ar mērķi nodarboties ar piena lopkopību un palielinās interese par augļu koku un krūmu audzēšanu.

“Centra reģionā dominē graudaugu un citu lauksaimniecības kultūru audzēšana (45%), piena lopkopība (15%) un liellopu audzēšana (13%), un lauksaimniecības zemi visbiežāk iegādājās tieši šo lauksaimniecības virzienu attīstīšanai – graudaugu audzēšanai, piena lopkopībai un liellopu audzēšanai,” skaidro “Altum” Centra reģiona vadītāja Daina Cinovica.

“Lauksaimniecības zemes tirgū pieprasījums joprojām pārsniedz piedāvājumu, un ierobežotais piedāvājums lielā mērā ir iemesls tam, kāpēc turpina kāpt zemes cenas. Taču, lai tā kļūtu par pilnvērtīgu lauksaimniecībā izmantojamu zemi, ir nepieciešami būtiski ieguldījumi tās attīrīšanai no apauguma un sakopšanai. Ieguldījumu apjomu pašlaik būtiski palielina energoresursu cenu kāpums, un šādā situācijā “Altum” atbalsts zemniekiem ir gan izdevīgs, gan nepieciešams.”

Saistītie objekti

Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024