Menu
 

Efektīva privātmājas apkure – saudzīgi pret savu maciņu un apkārtējo vidi

  • Autors:  “Mana māja. Mana vide”
Efektīva privātmājas apkure – saudzīgi pret savu maciņu un apkārtējo vidi

“Ratus taisi ziemā, ragavas – vasarā,” šādu tautas gudrību noteikti var attiecināt arī uz apkures sistēmu ierīkošanu vai uzlabošanu, lai pārdomāti izvēlētos savam mājoklim atbilstošāko, efektīvāko un arī videi draudzīgāko apkures veidu, lai gada aukstāko laiku sagaidītu ar mierīgu sirdi.

Vecas un neefektīvas apkures krāsnis un katli ne tikai veicina naudas “izkūpēšanu” dūmenī, tie ir arī lielākie gaisa piesārņojuma avoti – tie ir smalko PM daļiņu avots, kas kopumā Latvijā rada ap 50% no to kopējā piesārņojuma. Ilgtermiņā tas negatīvi ietekmē veselību: sekmē iedzīvotāju saslimstību ar elpošanas orgānu un sirds-asinsvadu slimībām (astmas pastiprināšanos, elpceļu slimības u.c.), kā arī mirstību (sirds-asinsvadu slimības, elpošanas sistēmas slimības, plaušu vēzis).

Mūsdienās apkures iekārtas tiek ražotas, domājot par vides aspektu – tiek ievēroti Eiropas Savienības normatīvi, un tiem neatbilstošas iekārtas nevar sertificēt un laist tirgū. Iekārtas izvēle atkarīga no tā, vai izvēlaties to ierīkot “no nulles” vai arī vēlaties nomainīt veco apkures sistēmu. Jaunām ēkām pašlaik ir diezgan viegla izvēle, jo der teju jebkurš apkures veids, ko iesaka izvēlēties arī ņemot vērā mājas iemītnieku paradumus (vai varēsiet veltīt laiku apkures nodrošināšanai, vai tomēr labāk derēs automatizētāki varianti utt.). Par šiem jautājumiem konsultē inženierkonsultatīvā uzņēmuma SIA “Ekodoma” projektu vadītājs un energoauditors Toms Prodaņuks un Jānis Grašs, SIA “SB” apkures projektu vadītājs.

Siltumsūknis – videi zaļš” un lietotājam ērts apkures risinājums

Energoauditors Toms Prodaņuks jaunām mājām iesaka uzstādīt siltumsūkni, kas darbojas ar elektroenerģiju. Siltumsūkni ir lietderīgi uzstādīt arī esošās ēkās, īpaši plašākas renovācijas laikā. Taču jāņem vērā vairāki priekšnoteikumi, lai siltumsūknis strādātu ekonomiski un izmaksas nepārsniegtu ieguvumus.

Ja nolemjat uzstādīt siltumsūkni vecākā ēkā, jārēķinās, ka tas būs sarežģītāk nekā jaunbūvē. Būs jāveic apkures sistēmas modernizācija un vienlaikus ar sūkņa uzstādīšanu būtu jāsiltina jumts, fasāde, logi un durvis: jo mazāki būs siltuma zudumi, jo efektīvāk un arī ekonomiskāk tas strādās. Būs jāpievērš uzmanība arī siltuma sadales sistēmai: iespējams, būs jāuzstāda jauni radiatori vai arī jāierīko siltās grīdas. Speciālisti piebilst, ka siltumsūknis esošajā ēkā var būt arī kā vēl viens apkures variants: tas pilda savu primāro apkures lomu, bet gadījumos, kad pie lielāka aukstuma apkures slodze ir ievērojami lielāka, var papildus izmantot esošo apkures veidu (piemēram, gāzes apkuri).

Kāda tipa siltumsūkni izvēlēties jūsu ēkā, būs atkarīgs no rocības, mājas pieejamās platības un citiem faktoriem. To ierīkojot, jārēķinās, ka būs diezgan ievērojams elektrības patēriņš. Tāpēc speciālisti iesaka likt saules paneļus, kas ražos elektrību.

Lai ne tikai efektīvi, bet arī videi “draudzīgi”

Koksnes biomasas (malka, granulas, briketes) dedzināšanas rezultātā rodas tādi gaisa piesārņotāji, kā smalkās PM daļiņas un benz(a)pirēns, kas kopumā rada negatīvu ietekmi uz vides kvalitāti un sabiedrības veselību. Tāpēc no vides piesārņojuma viedokļa malkas apkures sistēmas nebūs tās draudzīgākās.

Speciālisti sniedz salīdzinājumu: malkas katli, īpaši tiešās sadegšanas katli, vienmēr būs lētāki nekā citas iekārtas, savukārt kurināmā patēriņš būs ievērojamāks un arī izmešu būs vairāk. Ir arī malkas gāzes ģenerācijas katli, kas videi un patēriņam būs nedaudz draudzīgāki: šādam katlam izmešu būs mazāk, jo atgāzes, kuras “parastais” malkas katls izmestu pa tiešo dūmvadā un tās nonāktu atmosfērā, gāzes ģenerācijas katls vēlreiz sadedzina. Ja vēl malkas katlam pievieno akumulācijas tvertni, kurā siltums tiek uzkrāts, tad tas jau vairs nebūs tik lēti kā viens pats apkures katls, un salīdzinot cena jau sāk tuvoties granulu katlam.

Granulu katls būs videi jau krietni draudzīgāks nekā malkas katls, arī lietošanā tā pluss ir ērtības: ir iespējams izvēlēties pat pilnībā automatizētus katlus, kas paši gan paņem nepieciešamo granulu daudzumu, gan arī veic pašattīrīšanos. Granulu katli paši arī regulē degšanas procesu: kad iestatītā nepieciešamā temperatūra sasniegta, katla automātika nopūš nesadedzinātās granulas apkures katla pelnu kastē un gaida nākamo siltuma ražošanas pieprasījumu.

Cita pieeja vecām apkures sistēmām

Granulu katli ir izvēle tiem, kas nevēlas vai nevar ierīkot siltumsūkņus, kā arī tiem, kas vēlas nomainīt vecos malkas katlus, jo tie sniedz iespēju iegūt praktiski automatizētu apkures sistēmu. Cita iespēja, ja vien tas iespējams, pieslēgt centralizēto siltumapgādi, jo pilsētas apstākļos tas ir labākais risinājums. Nav jāuztraucas par nepieciešamajām investīcijām apkures iekārtā, tās apkopi, ekspluatāciju, remontu, kurināmā piegādi un citiem faktoriem.

Kam vēl pievērst uzmanību? Apkures katla optimālai un efektīvai darbībai ir svarīga gaisa padeve caur gaisa ventilatoru. Otrs faktors – atbilstoša katla jauda: lai katls nav par mazu vai lielu. Tad rodas ne tikai izmeši, bet arī sistēmas darbojas neefektīvi.  

Raksts tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu informatīvās kampaņas “Mana māja. Mana vide” ietvaros, par kuras saturu atbildīga Izglītības, kultūras un inovatīvo projektu asociācija (IKIPA). Projektā privātmāju īpašnieki un plašāka sabiedrība tiks informēta par individuālo apkures iekārtu pareizu ekspluatāciju, par labu kurināmā sadedzināšanas praksi, dažādu kurināmo ietekmi uz veselību un vidi.

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.