Menu
 

Pavasaris – suņu un kaķu aktīvākais meklēšanās periods Apriņķis.lv

  • Autors:  Anete Kalniņa, “Rimi mājdzīvniekiem” veselības eksperte, sertificēta veterinārārste
Foto - unsplash.com Foto - unsplash.com

Pavasarī, kad dienas kļūst garākas, suņiem un kaķiem ir aktīvākais meklēšanās periods. Dzīvniekiem parādās vēlme aizklīst no mājām, mainīt uzvedību, un ne velti. Tam ir cieša saistība ar gaismas un tumsas periodu un melatonīna sintēzi dzīvnieka organismā. Daba ir gudra un ieplānojusi, ka, apaugļojoties pavasarī, pēcnācēji nāks pasaulē gada siltajā laikā, kas palielina pēcnācēju izdzīvošanas iespējas, kamēr tie kļūst patstāvīgi.

Lielākā daļa suņu dāmu meklējas divas reizes gadā

Kucēm meklēšanās ilgst ap trīs nedēļām, un tās vidusposmā pastāv vislielākā varbūtība, ka kucīte pārošanās gadījumā kļūs grūsna. Suņu meiteņu saimniekiem jāņem vērā, ka šī dabiskā procesa – meklēšanās – laikā notiek lielas hormonālas izmaiņas, nereti kucīte jūtas vājāka, pat izmainās noskaņojums, var novērot īslaicīgu caureju un nelabumu.

Protams, jārēķinās ar asiņošanu, kas nereti ir apgrūtinoša saimniekiem. Suņu puikas saož kucīti meklēšanās periodā pat milzu attālumos, un, kad daba sauc, mēdz bēgt no mājām. Tāpat suņu puikām var ļoti mainīties uzvedība, tiem mēdz zust apetīte, tie kļūst nemierīgi, var saasināties problēmas ar prostatu.

Šajā periodā kucīte īpaši jāpieskata, noteikti nevajadzētu doties pastaigās bez pavadas vai uz vietām, kur ir daudz suņu. Ja tomēr notikusi neplānota pārošana, procesa gaitu ir grūti apturēt. Suņi “saķeras”, un ir gadījumi, kad, mēģinot atraut suņus vienu no otra, tie gūst nopietnas traumas, sevišķi suņu puikas.

Nesterilizētu kaķi, kurš sasniedzis sešu mēnešu vecumu, ārā laist nedrīkst!

Kaķu saimniekiem jāpatur prātā, ka nesterilizētu kaķi, kurš sasniedzis sešu mēnešu vecumu, ārā laist nedrīkst. Jāatceras, ka neplānota pārošanās un neplānoti pēcnācēji šajā laikā ir milzu varbūtība. It īpaši šis jautājums ir aktuāls runču saimniekiem, kuri paši neizjūt sava kaķa ceļojumu sekas, bet runcis var aplecināt lielu skaitu kaķeņu, un mums ir ļoti daudz bezsaimnieku kaķu, kas strauji vairojas.

Joprojām nav atbildes, kā atrisināt bezpajumtnieku kaķu populācijas pieaugumu. Bezsaimnieku kaķu kontekstā aktuāls ir arī jautājums par dažādu slimību pārnesi un savstarpējiem kautiņiem, kuru laikā var gūt dzīvībai bīstamas traumas.

Kā rīkoties, ja ir notikusi neplānota pārošanās?

Scenāriji ir vairāki – doties pie veterinārārsta un agrīnu grūsnību ar medikamentiem pārtraukt vai atļaut dzemdēt kucēnus, uzņemoties atbildību. Atbilstoši likumdošanai kucēni ir jāvakcinē, jāveic apzīmēšana ar mikroshēmu un jāreģistrē Lauksaimniecības datu centrā, pirms tie tiek nodoti jaunajiem saimniekiem. Kucēnu audzināšana ir visai nopietns un atbildīgs uzdevums, prasa finansiālus resursus, kā arī pamatīgi noslogo kucēnu mammas organismu.

Kaķu saimniekiem ieteicams kastrēt mīluli, ja vien kaķēns nav šķirnes un nav paredzēts pārdošanai, savukārt suņu saimniekiem šī lēmuma pieņemšanā – izvērtēt visus “par” un “pret”. Ja suns dzīvo nenožogotā teritorijā, risks aiziet no mājām vai neplānoti sapāroties ir daudz lielāks.

Ja tomēr suns šos periodus panes viegli, saimnieks nevēlas veikt kastrāciju un ir gatavs rūpīgi sekot līdzi sava dzīvnieka veselībai, kas saistīta ar reprodukciju, kastrācija nav obligāti jāveic. Ieguvumu ir ļoti daudz un dzīve – mierīgāka.

Mūsu dzīvnieki un to labklājība ir mūsu atbildība. Sargāsim, lolosim un rūpēsimies par tiem!

atpakaļ uz augšu

Jūs varat autentificēties ar Apriņķis.lv vai kontu.