Logo
Drukāt šo lapu

Gatavo konkursu uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesneša amatu

Foto - pixabay.com Foto - pixabay.com

Ministru kabinets (MK) plāno izsludināt atklātu konkursu uz Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT) tiesneša amatu, liecina Ārlietu ministrijas (ĀM) sagatavotais rīkojuma projekts.

No Latvijas ievēlētā ECT pastāvīgā tiesneša Mārtiņa Mita pilnvaru termiņš beidzas 2024.gada 2.septembrī, tāpēc Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja ir informējusi Latvijas valdību par nepieciešamību uzsākt jauna Latvijas tiesneša atlases procedūru.

Latvijai būs jāizvirza jauns tiesnesis, kurš turpmāk pildītu no Latvijas ievēlētā tiesneša pienākumus, tādēļ Latvijai ir nepieciešams nominēt trīs pretendentus ECT tiesneša amatam. Latvijas izvirzīto pretendentu atbilstību prasībām izvērtētu Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvā padome, savukārt tiesneša amatam atbilstošāko pretendentu ievēlēs Eiropas Padomes Parlamentārā asambleja.

MK ir atbildīgs par starptautiskajos līgumos paredzēto saistību izpildi. Lai ievērotu 1997.gadā uzņemtās saistības, jāorganizē atklāts konkurss uz ECT tieneša amatu un jāizveido komisija, kas īstenotu atlases procesu nacionālā līmenī.

Ievērojot tiesnešu ievēlēšanas ECT kārtību, pēc pretendentu izvērtēšanas un atlases, ne vēlāk kā līdz 2023.gada 11.decembrim saraksts ar trīs atbilstošākajiem pretendentiem tiesneša amatam ir jānosūta Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvajai padomei, kura sniegs konfidenciālu viedokli par Latvijas izraudzītajiem pretendentiem.

Ja Konsultatīvajai padomei neradīsies šaubas par izvēlēto pretendentu kvalifikāciju un atbilstību tiesneša amatam, izraudzīto pretendentu sarakstu līdz 2024.gada 11.martam jāiesniedz Eiropas Padomes Parlamentārajai asamblejai. Pēc Eiropas Padomes Ministru komitejas Konsultatīvās padomes konfidenciālā viedokļa saņemšanas, ĀM jāiesniedz MK ECT tiesneša amata pretendentu saraksts.

Ievērojot Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rekomendācijas, komisijā piedalīsies pārstāvji no tiesu, likumdevēja un izpildvaras, kā arī pārstāvis no nacionālās cilvēktiesību aizsardzības institūcijas - Tiesībsarga biroja un pārstāvis no Latvijas Zvērinātu advokātu padomes.

ĀM būs jāizstrādā ECT tiesneša amata pretendentu atklāta konkursa nolikuma projekts, kas regulēs komisijas darba organizatoriskos jautājumus, bet komisijai tas būs jāapstiprina. Papildus rīkojumā būs noteiktas konkursa atlases komisijas priekšsēdētāja tiesības, ja nepieciešams, pieaicināt komisijas darbā ekspertus un nevalstisko organizāciju pārstāvjus.

 
Visas tiesības aizsragātas © apriņķis.lv 2024